Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, april 20, 2007

Gamla originalet (sd) vs nya plagiatet (s)

Igår kväll drabbade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson samman i teve. Något som precis som DN skriver är en "Historisk debatt" i TV 4. Tyvärr fokuserar man sedan i artikeln enbart på diskussionen kring invandringen.

Lennart Ekdahl och Johan Hakelius var programledare för nya Kvällsöppet. Lennart Ekdahl frångick sin journalistiska objektivitet och gick in i debatten för att stödja Mona Sahlin. Det var ett märkligt beteende, speciellt mot bakgrund av hans långa erfarenhet. Jag förlorade fullständigt förtroendet för honom genom det uppenbara politiska ställningstagandet. Johan Hakelius däremot, var precis den förnumstiga “lilla gubben” som jag förväntat mig.

SvD har en intressant infallsvinkel när de skriver om hur långt de två kombattanterna står från varandra och visualiserar påståendet genom citat från debatten:
- Jag tycker att SD är ett högerparti, det är ett kvinnofientligt och ett främlingsfientligt parti. Ni är ett parti som hotar det Sverige som jag tror många av oss älskar, det öppna, fördomsfria och toleranta Sverige, sade Mona Sahlin i sin bedömning av SD.

- Efter 70 år av nästan oavbrutet maktinnehav har socialdemokraterna blivit maktfullkomligt. Man har svikit de äldre, kapitulerat för brottsligheten och försatt en miljon människor i ett tärande utanförskap, sade Jimmie Åkesson.
DN:s Henrik Brors tycker att "Det är en svår balansgång för de etablerade partierna, och för medierna, hur de nu ska hantera Sverigedemokraterna." Med detta måste han väl ändå, i logikens namn omfatta sig själv. Dock verkar han inte ha något problem med hur han själv ska hantera sd:

Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti, närmast ett fundamentalistiskt sådant, som ser invandringen som det allenarådande samhällsproblemet.
Hans största problem när det gäller medias förhållningssätt mot sd tycks istället vara hans bekymmer för att debatterna med etablerade partier leder till att de får ökat medieutrymme. Därmed har han uppfyllt sina värsta farhågor själv genom att i sin egen artikel befästa tesen: sd får ökat medieutrymme!

I DN uttalar Mona Sahlin att debatten med sd var en engångsföreteelse. Ja, det hade jag också sagt om jag lidit ett så pinsamt nederlag i duellen som hon faktiskt gjorde igår. Jimmie Åkesson (sd) vann helt klart debatten. Han framstod som mer originalsosse än sossen själv. Och eftersom de slåss om samma väljare så väljer många hellre det gamla originalet än det nya plagiatet.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home