Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, mars 01, 2007

Carl Bildt bryter informationsmonopolet

Carl Bildts bloggande fortsätter att diskuteras i media. Igår intervjuade Svenska Dagbladet en professor i politisk kommunikation, Lars Nord, som tror att det politiska bloggandet kommer att öka framöver.
- Politiker vill ha direktkommunikation med sina väljare och slippa konfronteras med mediernas kritiska frågor, det här är bara början. Jag tror att fler och fler politiker kommer att försöka jobba på det här sättet.
Det står helt klart, men jag tror inte att det handlar så mycket om att slippa konfronteras med journalisterna och deras grindvaktsfunktion. Jag tror att det istället handlar om ett rätt sätt att kommunicera med en önskad målgrupp. Ärligt talat: Hur många av er känner någon under 25 som prenumererar på en morgontidning?

Nej, tänkte väl det. Den målgruppen inhämtar nämligen önskad information via helt andra media. Och det har Carl Bildt insett. Han var tidigt ute och att andra politiker ännu inte förstått det är väldigt märkligt. Eller så nöjer de sig med att nå ut till fyrtiotalister och äldre?

Jag kan heller inte förstå medias upprördhet över Carl Bildts bloggande. Han är öppen, kan läsas av alla och är tydlig med avsändaren. Det innebär att mottagaren har maximal möjlighet att tolka informationen.

Jag hade förstått indignationen om han bloggat anonymt, då hade en viss skepsis varit fullt befogad i en demokrati. Nu kan jag bara dra slutsatsen att det inte handlar om Carl Bildt eller hans läsare utan om att bevaka sitt eget revir: informationsmonopolet!

2 Comments:

 • At fredag, 02 mars, 2007, Blogger Hanna Aspegren said…

  Absolut, haller verkligen med! Det gor ocksa DN:s ledarskribent Peter Wolodarski: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=623169. Heja Carl!

   
 • At söndag, 04 mars, 2007, Blogger Milton Frihetsson said…

  Karteller och monopol är väl bra så länge de inte är statliga?

  The big ten

  http://www.thenation.com/special/bigten.html

  The big four

  http://www.technewsworld.com/story/iqEOEnpUtdxeG5/Big-Music-Sues-Schoolgirl-Mainstream-Media-Doesnt-Care.xhtml

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home