Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, februari 24, 2007

En hundvalp till Carl Bildt

P J Anders Linder, Svenska Dagbladets politiske chefredaktör, gör i dagens ledare en god sammanfatttning de senaste dagarnas drev mot Carl Bildt:
Expressen driver kampanj för allt vad man är värd. Men det vill inte riktigt ta sig, trots att all kritik gör Reinfeldt och Bildt ´pressade och frustrerade´ (enligt tidningens politiska kommentator). Igår hade kulturchefen Per Svensson tagit över stafetten och avslöjade Bildts hemliga vapen: han bloggar. Genom att också kommunicera direkt med allmänheten utan att gå genom det journalistiska filtret visar utrikesministern djupet av sin förslagenhet.
Ja, visst är det förfärligt fräckt att gå förbi grindvakterna i media. Per Svensson verkar djupt indignerad när han skriver att "Carl Bilds blogg är hans Checkerstal." Jag tycker det är helt fantastisk att vi har ministrar som bloggar! Både Carl Bildt och Tobias Billström har fört in en helt ny dimension i väljarnas revisionsuppdrag. Per Svensson tycks ha glömt bort en av demokratins viktigaste grunder: det är väljarnas uppgift att döma de förtroendevalda efter mandatperiodens slut; inte mediernas under mandatperioden.

Men jag delar PJ Anders Linders slutsats att Carl Bildt "borde ha sålt av snabbare i Vostok Nafta; han borde ha varit öppnare med sina innehav på förhand." Det var därför jag skrev ett inlägg om den danska debatten kring öppenhet, politiker och lobbyister igår. Men den diskussionen vill förmodligen inte media ha på dagordningen. Då skulle ju möjligheterna till mediedrev mot politiker minska radikalt. Det är antagligen en av de diskussioner som måste föras på bloggen direkt, eller?

(Min "Checkers" på bilden ovan heter Teddie och fotot är taget av Sandra Jansson.)

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home