Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, februari 25, 2007

Dagens Carl Bildt

Förtroendet för utrikesminister Carl Bildt är stort bland ledande moderata politiker runt om i landet. Det visar en rundringning som TT gjort, och som citeras i Svenska DagbladetsDagens Carl Bildt-artikel.

Moderaterna i Stockholm och Göteborg ger omdömen som "kapacitet och resurs" och "kompakt förtroende". Mufs ordförande Niklas Wykman talar väldigt klokt och drar en slutsats som framstår som självklar:
- Förtroendet för Carl Bildt måste prövas utifrån vad han uträttar som utrikesminister och som person under sin utrikesministertid. Där tycker jag han har varit klanderfri.
Det borde egentligen de argaste kritikerna kunna instämma i, även om de inte vill/kan göra det. Men resultatet av innehållet i detta mediedrev måste med nödvändighet bli att vi får ett utpräglad yrkespolitikerskrå.

Meta Pålsson från Åstorp är ordförande för Skånemoderaterna, och en av de skickligaste politikerna jag känner, säger till tidningen att hon tycker att debatten är berättigad, men att den är vinklad på ett sätt som hon inte är "helt tillfreds med." Och så rätt hon har!

För sedan lyckas Svenska Dagbladet få till det ordentligt genom att berätta att Carl Bildt inte vill "svara på om de opinionsmätningar som visar på sviktande väljarstöd för alliansen beror på stormen kring honom."

Då har man väl ändå gått för långt i sina antaganden. Jag är alldeles säker på att det sambandet är så svagt att det inte ens går att mäta. Men genom att skriva det så kan journalisten få läsarna att tro att det kanske faktiskt är så det ligger till. Och då kan det resultera i att The Band-Wagoon-Effect slår till. Det är så media kan styra opinionen i den rikting de önskar. Det är en av anledningarna till begreppet den tredje makten...

Journalister bör betänka Bamseteoremet: Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.

2 Comments:

 • At måndag, 26 februari, 2007, Blogger Milton Frihetsson said…

  Ja, det är så skönt att se Carl Bildts namn bland de andra neokonservativa ideologerna bakom irak kriget;

  http://www.newamericancentury.org/russia-20040928.htm

   
 • At måndag, 26 februari, 2007, Blogger guilherme said…

  Ja, Calle lyckas verkligen sudda ut politiken från politikens scen...men det är väl då inte första gången i historien som människor tycker sig se en stor politiker i mörkermannen...
  "Genom att ställa upp för CLI ville han visa Vita huset att han var en man att lita på...". ska man skratta eller ska man gråta?
  Farligt spel ev en man som sitter på uppdrag av det svenska folket och som samtidigt har så stora privata ambitioner...

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home