Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, februari 23, 2007

Carl Bildts sängkamrater

Bildtexten till Expressens ledare med rubriken Utrikesminister Carl Bildt till salu avslöjar vad kritiken handlar om.
”Med Överklassens sanna privilegium utgår Carl Bildt från att hans halvsanningar och lögner räcker, att det är han som bestämmer vad som är relevant.”
Först måste jag bara påpeka att överklass inte stavas överklass med stor bokstav. Det freudianska felskrivningen tolkar jag som att personen har en överdriven tilltro till auktoriteter som förefaller ”finare” än skribenten själv. Att skribenten använder begrepp som sanna privilegium ger en hint i samma riktning. Låter som hämtat från en kommunistisk pamflett.

”Men vill vi i Sverige verkligen ha en utrikesminister som gång på gång visar sig ha de underligaste sängkamrater?” frågar Expressen och fortsätter: ”Som gång på gång ljuger om det? Som gång på gång visar sig blanda ihop sina värderingar med sina investeringar och tycks låta de senare bestämma. Svensk utrikespolitik är faktiskt värd mer än så. Bildt bör återgå till att sälja sig dyrt på den internationella marknaden.”

Efter att ha läst så långt är min analys klar. Det är den socialdemokratiska hegemonin som råder (omedvetet eller medvetet vill jag låta vara osagt) även på Expressens ledarsida. Kritiken mot vår utrikesminister Carl Bildt beror på att han är alldeles för skicklig för att det ska vara bra för honom att leva och verka i Jantelagens land där det är fult att vara duktig, tjäna pengar och tro att man är något.

Men det allra värsta är att han genom sina internationella freds- och medlaruppdrag samt nu också minister för utrikesfrågor, riskerar att jämföras eller etter värre, överglänsa före detta statsminister Olof Palme. Palme är näst intill helgonförklarad inom det socialdemokratiska partiet och den enda som någonsin kommit i närheten av den statusen tidigare är Göran Perssons trumfkort Jan Eliasson.

Min slutsats är således att skribenten har internaliserat socialdemokratiska värderingar och kommunistiska språkinfluenser och därför missunnar den förhatliga allliansregeringen en skicklig utrikesminister som är mer internationellt känd än Olof Palme och mer statsman än patron Göran Persson.

En sak talar mot min analys och det är att skribenten tar upp Carl Bildts sängkamrater. Det tillhör inte vanligheterna i svensk politik och media med kommentarer om ministrars privatliv; Per-Albin Hanssons dubbelliv undantaget. Förvisso har Carl Bildt varit gift en gång tidigare med Mia Boman och är numera gift med en italiensk kvinna, Anna Maria Corazza.Bildt; men att kalla det för ”gång på gång” och kvinnorna för ”underliga sängkamrater” tycker jag är oförskämt. Säg mig vem du är gift med så ska jag säga vem du är…och om min analys stämmer är du nog billig.

5 Comments:

  • At fredag, 23 februari, 2007, Blogger Tobias Struck said…

    Christina etc. Kass analys för att komma från ett proffs.

    För det första finns det fortfarande ett slags gisten, däst, nepotismanstruken överklass i Sverige, som jag gissar att det syftas på här. Det är snarare ett uttryck för poetisk frihet än okunskap att beskriva denna blandning av tidigmodernt invandrade kapitalister och idel ädel adel med ett påfågelstjärts-"Ö".

    För det andra är det inte avund som får oss att kritisera Bildt. Det är moraliskt äckel över hans samröre med blodbesudlad storfinans. Vad skulle han exempelvis springa Bruce P Jacksons ärenden och lobba för Irak-kriget för, svansa för en man som just hade lämnat uppdraget som huvudstrateg på ett vapenföretag? Lockheed Martin har jag lärt mig att företaget heter. Men jag kommer aldrig att lära mig att räcka vacker tass som en andra klassens dekadent frimurare.

     
  • At lördag, 24 februari, 2007, Blogger Carl said…

    För det första:
    Så klart artikelförfattarens överiga åsikter lyser igenom, likt dom gör i allt du skriver. Att det finns någon objektiv journalistik finns det inte många som tror på.

    För det andra:
    Så faller därmed hela din "analys" platt. Ge oss lite argument till varför vi inte bör dissa (terroristen) Carl Bildt istället för att gnälla på att artikelförfattaren värkar vara för röd.

     
  • At lördag, 24 februari, 2007, Blogger Carl said…

    Här har du en passande diss:
    http://shitlistandlovelist.wordpress.com/2007/02/23/terroristen-bildt/

    Erkänner att den inte är av masterklass men den är i vart fall mäkta mer informativ och givande än din författaren-är-sosse-och-ser-sig-hotad-analys.

     
  • At lördag, 24 februari, 2007, Blogger PB said…

    "Kritiken mot vår utrikesminister Carl Bildt beror på att han är alldeles för skicklig för att det ska vara bra för honom att leva och verka i Jantelagens land där det är fult att vara duktig, tjäna pengar och tro att man är något. "


    Intressant vinkel, att "analysera" olagliga ockupationer, internationella vapenaffärer och militanta thinktanks verksamheter ur svenskt jante perspektiv.


    Helt klart inspirerande!



    Iraq's massive oil reserves may be thrown open for large-scale exploitation by Western oil companies - which could end up grabbing up to 75% of the beleagured nation's oil profits
    http://www.marketwatch.com/news/story/western-companies-may-get-75/story.aspx?guid=%7B09CFDDFD-E299-4659-A8C3-5ADE6E26579E%7D


    http://money.cnn.com/magazines/fortune/global500/2006/index.html

    655,000 Iraq War Deaths
    http://www.huffingtonpost.com/curren-w-warf-md-/655000-iraq-war-deaths-_b_31843.html

     
  • At lördag, 24 februari, 2007, Blogger Unknown said…

    Känns lite lustigt att försvara en ledare i Expressen men hur får du in kvinnorna? Var det ett försök att vara lustig eller begrep du inte att sängkamrater i detta sammanhang syftar på de kamrater Bildt har haft i t.ex. CLI?

    I övrigt är det bara i instämma iövriga kommentarers kritk av analysen tyvärr.

     

Skicka en kommentar

<< Home