Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, september 10, 2006

Valduell utan hyfs

Valduellen mellan statsministerkandidaterna Göran Persson och Fredrik Reinfeldt är över. Skulle man jämföra med en gammal "hederlig" duell med vapen så hade Göran Persson segrat. Detta eftersom han inte följer gentlemannareglerna utan avlossar skotten mot ryggtavlan på sin kombattant.

Göran Perssons värsta vapen är lögnen. Vid flera tillfällen stod han återigen och ljög svenska folket rakt upp i ansiktet. Sanningen är hans sämsta gren, men den är också Fredrik Reinfeldts bästa.

Och räcker inte argumenten till för en resonerande debatt så tar man, som Göran Persson, till metoder som att skrika högre, avbryta och se allmänt hotfull ut. Om man därtill lägger kravet på att leva som man lär och göra som man säger så är Patron Persson uträknad sedan länge.

Vanlig hövlighet är ett absolut minimikrav för varje individ i alla mänskliga relationer, så ock för statsministerkandidater. Men man får vara glad att Göran Persson valde att bli politiker och inte lärare, eftersom barn gör som man gör och inte som man säger.

Min uppfattning är att dagens medborgare uppskattar lågmälda, ödmjuka och ärliga politiker. Det finns ingen politisk marknad för uppblåsta, självgoda och lögnaktiga politiker på 2000-talet.

De flesta skotten avlossades dock av Persson själv mot Perssons egna fötter. Exit, Persson!