Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, september 10, 2006

Före och efter debatten

Jag hörde den så kallade debatten mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt i radions P 1 i fredags. Det var den märkligaste sändning i valrörelsen som jag någonsin hört. Göran Persson spelade alla tre roller. Han var både majoritetsföreträdare, oppositionsföreträdare och programledare!

Jag har aldrig hört något liknande under de trettio år som jag följt med i politiken. Det finns olika förklaringar till radiodebatten, som säkert kommer att användas i statsvetenskaplig undervisning under många år framöver.

En fullständigt desperat regeringschef som med självklarhet under massor av år regerat och vant sig vid att vara Han Som Bestämmer, kopplat med en oppositinsledare med en ödmjuk framtoning och en tro på att väljarna väljer samt en programledare som planerat för en debatt mellan två alternativ och inte en diktator som avlossade kulsprutan och förväntat sig att ta över; inte bara debatten och radiokanalen utan hela Sverige.

Hela dagen har varit en transportsträcka i väntan på Duellen mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt i SVT klockan tjugoett. Det är oerhört spännande. Göran Persson är revanschlysten och desperat. Han känner att regeringsmakten och hans fortsatta statsministerämbete står på spel, för att inte tala om de dryga amorteringarna på herrgården i Torp och äktenskapet med Anitra. Vem vill vara gift med en looser? Det är mycket som står på spel för Patron Persson; regeringsmakten är kanske det minsta problemet.

Fredrik Reinfeldt är utmanaren som redan sopat banan fullständigt med Persson en gång i teve och en gång i radio. Hans styrka är ödmjukheten, lugnet och förmåga att hålla sig till sakfrågorna och samtidigt försöka tala om sin egen politik. Jag säger försöka eftersom det i en debatt med Göran Persson är lika enkelt som att andas i ett akvarium.

Enligt min bedömning är Göran Perssons största problem hans oförmåga till behärskning. Minsta lilla gnista från Fredrik Reinfeldt och han exploderar. Ingen vet vad Göran Persson och socialdemokraterna vill, men alla vet vad han och partiet tror att alla andra partier vill. Det är sossarnas Akilleshäl.

Fredrik Reinfeldts största problem är att få utrymme för sin och Alliansens politik. Moderaternas Akilleshäl är alla "gammelmoderater" ute i kommunerna. De är sossarnas absolut bästa valarbetare.

Absolut säker när det gäller valet är jag på en punkt: Det blir väldigt spännande!