Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, augusti 20, 2006

Trender i politiken

SOM-institutet vid Göteborgs universitet är välkända för sina undersökningar på temat samhälle-opinion-media. Med anledning av valrörelsen var jag inne på deras hemsida för att få lite tidsperspektiv och eventuellt kunna bilda mig en uppfattning om trender. I den omfattande och matnyttiga undersökningen "Swedish trends" publiceras resultaten fråga för fråga från 1986 – 2004. En bonus är att den finns att hämta hem som pdf-fil!

Så här i valtider kan det vara intressant att se hur befolkningen över tid har ställt sig till olika ämnen på den politiska dagordningen. Sören Holmberg och Lennart Weibull har ställt frågan: Which issue(s) or societal problem(s) do you think is/are the most important in Sweden today? Svaren som de 3 612 respondenterna gav 2004 rankades i procent och gav följande prioritet: Health care
Employment
Pensions/Elderly care
Education/Culture
Law and order
Immigrants/Refugees
Swedish economy
Social policy
Taxes
Environment
Family/Child care
Religion/Ethics
EU/EMU
Public sphere/Privatization
Infrastructure/Communications
Agriculture/Regional policy
Energy/Nuclear power

När jag jämförde de tre senaste åren framkom en del tydliga trender. Arbete och lag & ordning var tydligt uppåtgående i prioritetsordningen, medan miljö, Sveriges ekonomi, flyktingar, utbildning, infrastrukturfrågor, regionalpolitik samt äldrevård blivit mindre viktigt. Det ger ytterligare en indikation på att nya moderaternas ökning i senaste sifon är helt korrekt.

Var det inte i dagens Godmorgon, världen! som Göran Persson var så stolt över att kunna förutsäga nationalekonomi bättre själv? Hur vore det med en omvärldsanalys? Ring, så analyserar jag!