Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, augusti 15, 2006

Statsministern har inte gudomliga gåvor...

Idag kom så bekräftelsen på att Göran Persson inte är den siare han utgav sig för att vara, utan snarare en person med tillgång till läckor. SCB:s kvartalsrapporter är hemligstämplade för att informationen inte ska läcka ut på förhand och kunna påverka marknaden. Det är den typ av inside information som personer i andra företag än Moder Svea får fängelse för att ha utnyttjat.

Vid sitt sommartal i Björkvik sa Göran Persson:
Jag tror att det är i veckan som kommer som vi kommer att få en genomgång av andra kvartalets utveckling. Det skulle inte alls förvåna mig om det slår våra bedömningar ordentligt. Jag vet ingenting, men det skulle inte förvåna mig.
Jens Henriksson, statssekreterare vid finansdepartementet tillika fd studentpolitiker i Lund och fd politisk redaktör för tidningen Arbetet, bekräftade att han fått de preliminära BNP-siffrorna några dagar före sommartalet. Men ville inte svara TT på om han informerat sin chef.

Nu vet vi! Idag rapporterar TT att SCB byter rutiner. Hans Lindblom, överdirektör på SCB, säger till TT:
Det kommer från och med idag att bli en ändring så att vi i fortsättningen kommer att hålla det för oss själva. Ingen annan kommer att anlitas i kvalitetssäkringsprocessen.
Det innebär att finansdepartementet och Ingemar Hansson (från Lönsboda) på Konjunkturinstitutet inte längre kommer att få den förhandsinformation som de uppenbarligen tidigare haft.

Analysen är enkel. När Persson säger jag vet ingenting, ska man se upp. Det är då han vet. När en politiskt tillsatt tjänsteman inte vill svara på om han informerat sin chef, så har han det om han inte borde gjort det. Och om han borde gjort det så har han inte informerat sin chef. Göran Perssons fastighetsaffärer talar sitt tydliga språk. Vilka fler investeringar har han och Anitra gjort? Och hur mycket kan har de tjänat tack vare inside information...