Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, augusti 16, 2006

Fastighetsskatt vs ränteavdrag

Fredrik Reinfeldt fick en hypotetisk fråga i Ekots partiledarintervju. Märkligt nog glömde han bort politikernas regel nummer ett: Svara aldrig på hypotetiska frågor!

Det resonemang som fördes kring fastighetsskatten gav verkligen eko! Vad som egentligen sades i intervjun är inte intressant. Den mediebild som sätts blir sanningen, oavsett. Det är ingen större idé att dementera mediebilden att ränteavdragen kan tas bort för att finansiera avskaffandet av fastighetsskatten.

Misstag kan hända den bäste, och det gjorde det nu. Och med den framgång och det övertag som Fredrik Reinfeldt har över Göran Persson just nu så är det många som har letat länge för att hitta en Akilleshäl.

Äntligen, säger sossarnas valstrateger! Nu är det snabbt fram med det gamla högerspöket igen. Vad var det vi sa? Det finns inga nya moderater, de bara låtsas tänka på vanliga arbetare! Se bara på hur det förslaget slår på en LO-familj i Örkelljunga och jämför med vinsten för en villaägare i Havsbaden i Ängelholm...

Det enda sättet att rätta till eländet är helt enkelt att bemöta mediebilden genom att göra politikertricket Pudeln. Helst före sossarnas motdrag, som kommer att bygga på myten om David och Goliat. Ju snabbare desto bättre, Fredrik!

PS: Det finns inget förslag om att avskaffa ränteavdragen. Moderaterna och Allians för Sverige vill avskaffa fastighetsskatten. Hur det ska finansieras ska utredas. Resultatet blir att ingen ska betala mer för sitt boende.