Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, augusti 14, 2006

Två s-politiker i tingsrätten för mutbrott!

Idag inleds århundradets rättegång i Malmö tingsrätt. Malmö kommunstyrelses ordförande Ilmar Reepalu (s) och fd landshövdingen och fd landstingsrådet Bengt Holgersson (s) har åtalats för mutbrott, samtidigt som Dan Olofsson, huvudägare Sigma, står åtalad för bestickning.

Dan Olofsson har bjudit de två sossarna till sin safaripark i Sydafrika till ett värde av 97 000 kronor. En dyr födelsedagspresent kan tyckas, men mot bakgrund av att de båda herrarna har köpt datorer för bortåt tvåhundra miljoner av Dan Olofsson, så är det lättare att förstå att de blivit bjudna.

Enligt kammaråklagare Per Nichols vid riksåklagarens specialenhet mot korruption har de gjort sig skyldiga till mutbrott. Förvisso har andra personer har attesterat köpen men givetvis har Ilmar Reepalu ansvar för kommunen liksom Bengt Holgersson hade ansvar för länsstyrelsens affärer med Sigma som landshövding.

Det ska bli intressant att följa rättegången under veckan. Dels för att det kan komma att bli prejudicerande och dels för att jag känner de båda herrarna.

Ilmar försvarar sig med att han inte personligen attesterat köpen anser jag vara en rent taktisk undanmanöver. Vid gruppmöten med alla s-landstingspolitiker i Skåne utsågs jag ibland till sekreterare i olika arbetsgrupper. Vid ett tillfälle deltog inte Ilmar vid arbetsgruppens möte så jag frågade vice ordföranden hur han ville ha protokollet skrivet. Skulle det vara ett diskussionsprotokoll eller ett beslutsprotokoll? Svaret jag fick var:

Skriv hur fan du vill. Det spelar ingen roll för Ilmar ändrar det ändå sen!