Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, augusti 13, 2006

Myndigheten för Nyttiga Idioter

Den politiska adeln och nepotismen i staten växer stadigt så länge sossarna inte kan skilja på stat och parti. Och det har de inte kunnat på många decennier. Jag tror dock att det blivit värre under Göran Perssons tid.

En av de första saker som Allians för Sverige måste ta itu med är att byta ut de socialdemokratiska valarbetare som utnämnts till GD för statliga myndigheter och bolag, speciellt de som delar huvudkudde, morgontidning och frukost med regeringsmedlemmar, som Anitra Steen och Berit Andnor. Jag har erfarenhet av hur det kan gå till och helt klart föreligger en jävssituation.

När vi hade planeringsmöten på s-kansliet vid Malmöhus Läns Landsting tog diskussionerna tvärt slut när Göran Perssons dåvarande hustru Annika tog till orda. Hon och Göran hade diskuterat frågan vid fruktosten och Göran tyckte så här! Chefen har talat!

Förvisson är det inte det allra enklaste att avskeda en generaldirektör men jag anser att bara det faktum att de tackat ja till tjänsten definieras som grovt brott, vilket möjliggör avsked på grått papper. Tanken att de skulle säga upp sig själv vid en borgerlig valseger tror jag inte på. Den här typen av människor är i total avsaknad av moral och samvete och de kommer aldrig att avgå frivilligt.

Då återstår alternativet att hitta andra likvärdiga statliga jobb. Varför inte passa på att organisera om i staten och lägga ner en massa myndigheter och samtidigt bilda en ny? Myndigheten för Nyttiga Idioter, där de kan bli GD, vice GD, andre vice GD, tredje vice GD etcetera...Anitra Steen har väl goda möjligheter att bli högsta hönset i monopolmyndigheten. Eller vem föreslår du?