Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, augusti 23, 2006

Maud Med Manifestet

Jämställdhet och lika möjligheter är angeläget för både kvinnor och män. Alliansens mål är att alla ska ha samma möjligheter till fria livsval, och delat ansvar för att få vardagspusslet att gå ihop. Den yttersta utgångspunkten är den grundläggande principen om alla människors lika rätt och värde. Ingen människa ska behandlas sämre än någon annan på grund av sitt kön. Det är en grundläggande text från valmanifestet som Allians för Sverige lade fram idag.

Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora, och har dessvärre ökat de senaste åren. Låga löner tillsammans med höga skatter för människor med låga och normala inkomster gör att många kvinnor är beroende av bidrag för att få ekonomin att gå ihop. Så får det inte vara.

Många kvinnor diskrimineras enbart på grund av sitt kön, och mäns våld mot kvinnor visar inga tecken på att minska. Bland dem som befinner sig allra längst från arbetsmarknaden finns många kvinnor med utländsk bakgrund.

Skillnaden i livslängd mellan "fattiga" och "rika" utjämnas bland män, men inte bland kvinnor. Oftast är det ensamstående arbetslösa kvinnor, som på grund av det rådande samhällssystemet tyvärr har små möjligheter att styra över sitt eget liv. Inte minst för deras skull är det viktigt att arbete alltid lönar sig framför bidrag. Både kvinnor och män måste ha möjlighet att leva på sin egen lön. Därför är det primärt att offentliga sektorn förvandlas till flera arbetsgivare och tillmötesgår arbetssökandes önskemål. Att politiskt se till att skapa en normal arbetsmarknad för offentliganställda är det absolut primära målet för de författare som vill påverka nästa fotbollsmatch - och eventuellt lite till...

Det är en primär del av budskapet i Alliansens Valmanifest som presenterats idag. Jag återkommer imorgon med fler tankar, kommentarer och analyser.