Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, november 18, 2008

Delikat fråga och delikatessjäv?

Ängelholms kommunfullmäktige hade under senaste sammanträdet flera olika budgetärenden att besluta om. Ett av dem var ett bidrag om 7 304 000 kronor i till Ängelholms FF som innebar ett klartecken för den nya konstgräsplanen på Valhall Park. Inför en rekordstor publik, mestadels ungdomar, debatterades frågan ivrigt och länge på måndagskvällen.

Före detta centerpolitikern Stig Andersson ansåg att den yrkade summan överträffade andra kommuners kostnader för liknande anläggningar. Han konstaterade också att Peab, som äger marken, tycks ha fått uppdraget att anlägga planen, utan att några andra offerter har tagits in.

Jag har svårt att bedöma Stig Anderssons ekonomiska analys, men kan inte låta bli att fundera över de stora skillnaderna - i miljoner kronor - skulle bero på att det råder alldeles speciella förhållanden för en anläggning i Valhall Park eller i Ängelholms kommun.

Däremot känns det faktum att ÄFF:s klubbchef sitter i kommunens ungdomsnämnd lite märkligt. Hur ser detta samband ut och vilken roll har det spelat?

Jag tycker inte om det. Och jag är dessutom medveten om att detta skulle kunna tolkas som delikatessjäv av väljarna och troligen även av revisionen.

Och då bör frågan vara given: Vem vinner och vem förlorar på beslutet? Och hur tolkas resultatet?

Etiketter: , , , ,