Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, juni 22, 2008

Frihet från yttrandefrihet?

Nu har det väl ändå gått på tok för långt. I dagens DN skriver man att centerns kommunikationschef istället för att vända sig till bloggaren och journalisten själv, mejlade till hans arbetsgivare om olämpligheten i det inlägg där Richard Slätt bad åtta borgerliga riksdagsledamöter dra åt helvete.

Och ja, jag kan förstå att vokabulären stör. Men det gör sannerligen regeringens hantering av FRA-lagen också. Aldrig någonsin trodde jag att jag skulle uppleva att en borgerlig regering röstar igenom en lag som ger staten rätt att avlyssna och läsa hela det svenska folkets korrespondens. Det krävs inte ens misstanke om brott längre. En lag som dessutom arbetats fram av socialdemokraterna!

Hade förslaget presenterats som att Hitler och Stalin och deras betrodda hantlangare kommer att sprätta upp dina brev och avlyssna alla dina telefonsamtal, så skulle förmodligen fler protesterat. Det blir mer verkligt och konkret då. Ungefär som skillnaden mellan att betala via Internetbanken eller kontant med pengarna upplockade ur fickan.

Birgitta Ohlsson (fp) fegade ur och lade ner sin röst. Bara en enda borgerlig riksdagsledamot röstade enligt sin övertygelse; ett nej mot partilinjen. Hon kommer att gå till historien. Därmed kan vi konstatera att Sveriges Riksdag bara har en enda sann liberal ledamot: Camilla Lindberg (fp)! Yttrandefrihetens hjältinna 2008!

Dagens citat:

Quis custodiet ipsos custodes?

Juvenalis

Etiketter: , , ,