Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, maj 31, 2008

Kvinnor - kompetenta kandidater eller kaffekokare?

Margot Wallström är en av få kvinnor i EU-toppen. Nu går hon ut och efterlyser fler kvinnor på tunga poster. Det kommande året ska flera byten ske och Margot vill få igång en debatt och diskussion kring kvinnornas representation inom EU.

Det är bra att hon lyfter frågan. Jag har länge trott att vi skulle kunna föra denna diskussion på lokal nivå med framgång, men inser att detta är så kontroversiellt att det krävs en toppolitiker för att lyfta frågan. Margot Wallström är skicklig och rätt person att sätta frågan på den politiska agendan. Om någon ska klara det så är hon en av de mest trovärdiga för den uppgiften.

Så länge vi kvinnor inte ens har en chans att få arbeta i styrelsen vid ett kommunalt bolag, utan bara får uppgiften att koka kaffe, så finns det ingen som helst möjlighet att driva politiska frågor inom partierna lokalt.

Då är det mer effektivt att bilda opinion och driva politik som enskild individ när man är kvinna. Det är min slutsats. Och så kommer det att vara när gammgubbarna styr - i en eller max två mandatperioder till beroende på hur livslängden utvecklas framöver. Som det ser ut idag lever kvinnorna längre.

Något som fick kommunalrådet Åsa Herbst (m) att kommentera pensionsskuldens ökning i märkliga ordalag. Förvisso är det sant att det rent ekonomiskt blir mer kostsamt för kommunen när kvinnorna lever längre, men det är knappast något som bör tas upp i negativa ordalag vid kommunfullmäktiges behandling av bokslutet.

Åtminstone tror jag inte att kvinnorna beklagar att de lever längre än sin mamma och mormor. Även om det kanske inte gällde kvinnliga kommunalråd, enligt samma resonemang.

Dagens citat:

Snälla flickor kommer till himlen. Vi andra kan komma hur långt som helst.

Etiketter: , , , ,