Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, maj 28, 2008

Lycka till Anders...

Det är inte utan att man undrar över innehållet i dagens artiklar i NST/HD: Från fp-bas till medlem i moderaterna Anders Malm byter parti efter 15 år och Bättre att vara liberal ny moderat. Det låter som en skröna.

Enligt Anders Malm är orsaken till att han byter från folkpartiet till moderaterna att han är liberal och inte gillar vissa av folkpartiets nya lednings utspel och beslut. Själv säger han till tidningen att:
Tiderna ändras, och även moderaterna. Jag fick en tankeställare på en av kultursällskapets föreläsningar där det kom fram att konservatismen är död. Jag hoppas att moderaterna förstår att jag är liberal i själen, och inte någon nickedocka.
Och sedan kommer det ett försök till förklaring:
Problemet är att vi och de andra småpartierna blev för små. Här blir det ingen demokrati och debatt. Moderaterna är stora och tillåter diskussion, även om man kanske sedan måste foga sig efter ett majoritetsbeslut.
Det skrivs inget om hur Ängelholmsmoderaterna tog upp Anders Malms partibyte och de nya partimedlemmarna (även Anders Malms hustru lär nämligen också ha bytt) vid gruppmötet. Tack vare Åsa Herbst rådiga avskedande av ekonomichefen, hade moderaterna fått två nya medlemmar! Givetvis applåderades detta positiva besked av deltagarna vid Ängelholmsmoderaternas gruppmöte.

Men jag undrar om Anders Malm verkligen tänkt igenom detta partibyte ordentligt. Det låter absolut inte så. Då hade han inte haft så otroligt verklighetsfrånvarande förhoppningar om sin nya partikultur: "hoppas att moderaterna förstår att jag är liberal i själen, och inte någon nickedocka."

Sorry Anders, du har gjort ett misstag. Efter att jag hoppade av finns det inga liberala nya moderater i Ängelholmsmoderaterna längre. Det är snarare så att de är mer konservativa än vad sossarna i norrlandskommunerna var/är; men det kommer du att bli varse snart nog. Såvida de inte accepterar lite åsikter från en man som är ny i partiet, i alla fall de första månaderna.

Och när han sedan förklarar sig med att moderaterna är ett stort parti (till skillnad från folkpartiet då eller vilket parti avses?) som tillåter diskussion, så vet jag att Anders Malm kommer att bli besviken.

Det är uppenbart att han ännu inte tagit del av de lokala interna regelverken. Och jag lovar; de har absolut ingenting med den tämligen vedertagna interna majoritetsprincipen att göra.

Hoppas att Anders Malm läser på ordenligt om tystnadens tyranni, group thinking och ja-sägare i god tid före första gruppmötet med Gamla Ängelholmsmoderaterna. Jag önskar dig lycka till. Kan du göra underverk i den gruppen så kommer jag gärna tillbaka. Men då ska det vara till de nya moderaterna!

Dagens citat:

Den som har invändningar mot det som förefaller bli ett majoritetsbeslut utsätts för kraftigt socialt tryck. Det utvecklas normer i gruppen som tenderar att öka vi-känslan och upplevelsen av gemenskap och samhörighet. Det kritiska tänkandet får svårt att göra sig gällande. Det övergripande målet blir att visa lojalitet mot gruppen.

Åke Ortmark ur Jasägarna. Medlöpare och nickedockor kring Gyllenhammar, Karl XII, Kreuger och andra furstar.

Foto: Christina Linnea Örtendahl

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home