Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, mars 19, 2008

Vi VABbar eller WEBBar aldrig

Alliansregeringen backar från förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för vissa delar av tjänstesektorn. Förståeligt eftersom det ställde till enorma problem i förhållande till EU:s konkurrensregler.

Men att istället förslå ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år är kanske inte det mest progressiva förslaget som regeringen lagt fram. Det är väl knappast något nytt att ge rabatter till arbetsgivare som anställer ungdomar, om man nu väljer att definiera alla upp till 26 år som det.

Det innebär förmodligen att det endast är icke-akademiker som berörs av förslaget, eftersom de flesta idag hinner passera 25-års dagen innan de är klara med sina studier.

Givetvis talar jag i egen sak när jag anser att kvinnor i åldrarna 45 - 60 är de som borde få del av regeringens välvilja. Men en ungdom är alltid en ungdom, en medelålders man är alltid en medelålders man, en äldre man är alltid en man med pondus och erfarenhet av ledning; men en gammal kärring är alltid en gammal kärring och är inte efterfrågad av någon mer än de vuxna barnen som vill ha barnvakt och de gamla föräldrarna som inte får tillräcklig hjälp av kommunens hemtjänst.

Så jag ser fram emot en reformering av synen på gamla kärringar i arbetslivet. Vi som alltid ställer upp, som aldrig tvekar att ta tag i obekväma arbetsuppgifter, som inte lärt oss att säga "nej, det är inte mitt bord", som kan trolla med knäna och som aldrig VABbar eller WEBBar istället för att sköta arbetet helt i enligthet arbetsgivarens önskemål.

Etiketter: , , ,