Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, mars 13, 2008

Bin som surrar och humlor som hurrar

När våra folkvalda inte sköter sitt uppdrag får det konsekvenser. Varför kvittningssystemet inte fungerat eller om det handlat om rent skolk vet jag inte, men faktum är att riksdagen biföll en s-motion igår.

En motion som innebär att det ska tillsättas en utredning som granskar mediekoncentrationen. Och inget fel i det i och för sig. Men en utredning kostar massor av pengar, konstaterar förmodligen bara det alla redan vet och kommer troligen inte att föranleda några som helst förändringar.

Den rödgröna oppositionen utgår i sin iver att bekämpa kapitalet från det marxistiska tänkandet att ägandet av medierna speglas i innehållet. Det ser jag som ett gammeldags tänkande där arbetaren bara är ett verktyg. I dagens samhälle är detta tänkande inte relevant. Vilken ägare skulle intervenera i det operativa arbetet? Och vilken journalist skulle acceptera att en ägare har synpunkter på och kräver att få redigera texten?

Om man tror att det fungerar så har man förlorat all tro på mänskligheten och demokratin. Och somliga tycks ju har gjort detta i elitens namn. De enda som surrar och applåderar av glädje är väl antagligen Marita Ulvskog och Göran Greider; som i likhet med Svarte Rudolf dansar och ler.

Vi andra har, möjligen med undantag för ett inslag i Public Service i Godmorgon Världen!, svårt att hålla oss för skratt.

Etiketter: , , , ,