Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, mars 11, 2008

Om konsten att skilja på program och programledare

Idag skriver Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus ett häftigt inlägg med rubriken Lägg ner P1:s rasistradio. Jag instämmer helt i hennes problembeskrivning, men min slutsats blir istället att det inte är programmet det är fel på utan programledaren.

Ann-Charlotte Marteus skriver:
”Ring P1” är alltid (min kurs) tjockt med människor som häver ur sig dumheter om invandring. Jag menar dumheter. Det handlar om ogenomtänkt, felinformerat, osammanhängande dravel. I går hade de alltså monopol, närapå, under en knapp halvtimme. Varför? Var det bara sverigedemokrater som bemannade telefonslussarna eller hade de inget annat att välja på? Var det bara köer av rasister på trådarna? I så fall: är det viktigt för demokratin att public service har ett program för främlingsfientliga? Är det ens försvarbart?
När man som Ann-Charlotte Marteus gör hela sin analys på ett enstaka program, nämligen det igår, så är hennes frågor fullständigt relevanta. Men jag ser det som positivt för demokratin att public service, eller någon annan radiokanal, har ett program som Ring P1. Det är att jämföra med tidningarnas insändarsidor och ingen skulle väl komma på tanken att kräva att de ska läggas ner. Inte ens Ann-Charlotte Marteus, antar jag.

Men det beror förmodligen på att det finns insändarredaktörer som är professionella i sin yrkesroll och har förmågan att välja och välja bort i den strida ström av allmänhetens åsikter som skickas in.

Ring P1 är en utmärkt bra programidé, men om resultatet ska bli bra krävs det en professionell programledare. Och det är här som jag anser att Ann-Charlotte Marteus inte förmår att göra en djupare analys av programmet; eller kanske inte vill eftersom det inte gett samma möjlighet till kritik och uppmärksamhet.

Men att kräva att programmet ska läggas ner är att skjuta över målet. När Tomas Tengby, Agneta Furvik eller Kjell Albin Abrahamsson är programledare är programmet fantastiskt intressant. Ett program där medborgare bryter åsikter och utbyter erfarenheter och bidrar med en dagsbild över vad ”vanliga” människor tycker och tänker om sin vardag. En utmärkt källa för politikerresearch! Genom Ann-Charlotte Marteus stämpling av programmet som "rasistradio" och krav på nedläggning riskerar även dessa skickliga journalister helt oförtjänt sitt goda rykte.

Täppas Fogelberg däremot fungerar genom sina egna åsikter som en magnet för mörkermän och allehanda ljusskygga varelser.

Så Ann-Charlotte Marteus; ditt krav om att lägga ner Ring P1 är faktiskt inte okej. Däremot är det okej att kräva professionella programledare och att be Täppas Fogelberg att säga upp sig från ett arbete som han uppenbarligen varken är lämpad för eller klarar av. Men jag tycker inte det är okej att public service lägger ner ett demokratiskt forum på grund av en persons tillkortakommande.

PS: Ett tips Ann-Charlotte Marteus, använd inte ordet alltid.

Etiketter: , , , ,

1 Comments:

 • At onsdag, 12 mars, 2008, Anonymous Anonym said…

  Ann-Charlotte Marteus resonerar själv som en rasist. Hon dömer ut ett helt program utifrån ett enskilt avsnitt och en programledare och vill stänga ner hela rasket när hon skriver "Är det rimligt att Sveriges Radio har fyrtio minuter "Rasistnytt" i P1, måndag till fredag?"
  Som att det är det enda ämne som diskuteras, HELA programtiden, fem dagar i veckan.
  Hon framstår inte som seriös med såna slutsatser.
  Det är samma resonemang som att någon vill slänga ut alla invandrare för att en liten del av dem begår brott.


  Jag har lyssnat på Ring P1 varje kväll under en längre tid och kan konstatera att Täppas har svårt att finna sig i rollen som objektiv programledare.
  Hans egna känslor och åsikter tar ofta över, i synnerhet när det kommer att handla om invandrings- och integrationsfrågor.
  Då är han kvick med att smutskasta invandringskritiker och placera folk i rasist-facket.

  Tomas Tengby däremot är betydligt mer lyhörd och neutral i sin programledarroll.


  I debatten i Gomorron Sverige imorse framgick det med all tydlighet att Marteus inte anser att folk ska få uttrycka vissa åsikter i direktsänd radio.
  En skrämmande syn på yttrandefrihet tycker jag.

  För den som missade programmet går det att se här:

  http://www.youtube.com/watch?v=zA7JBd13sUA

   

Skicka en kommentar

<< Home