Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, mars 09, 2008

Från jobb i Markaryd till flyktingförvaring i Gävle och avvisning till Afganistan

När jag slölyssnade på Studio Ett häromdagen hörde jag en bekant röst: det kristdemokratiska kommunalrådet Bengt Germundsson i Markaryd. Mannen som vann en jordskredsseger i ett litet samhälle där sossarna styrt sedan urminnes tider. Nu vädjade han till regeringen att lyssna. Enligt Radio Kronoberg hämtades en av hans invånare, Reza Rezai, på den däckfirma i Markaryd där han arbetar och han kommer att avvisas till Afganistan.
För fem år sedan kom Rezai från Afganistan till Sverige. Han sökte asyl och medan myndigheterna prövade hans fall fick han jobb på Harald Takvams däckfirma. Där jobbade han i tre år innan han, för ett år sedan, fick beskedet att han inte får uppehållstillstånd och att han skulle skickas hem till Kabul i Afganistan. Fallet med Reza Rezai har engagerat många markarydsbor, inte minst kommunalrådet Bengt Germundsson (kd). Han tycker att avvisnignen borde skjutits upp, och hänvisar till en ny lag som kommer träda i kraft i sommar, där personer med fast jobb ska få lättare att stanna.
I Dagen skriver Eva Johnsson, riksdagsledamot(kd), på Opinion Debatt om Reza och förslaget att frysa avvisningar av asylsökande med tillsvidareanställning och avslutar:
För oss kristdemokrater är förhållningssättet självklart och tydligt. Vi måste stoppa alla avvisningar av asylsökande med fast, varaktig anställning omedelbart. Låt Reza stanna och bidra till det svenska samhällsbygget.
I radion intervjuas Rezas arbetsgivare, Harald Takwam, och han verkar fullständigt förstörd. Han blev av med sin duktigaste medarbetare, vet inte hur han ska kunna hitta någon ny och just nu när säsongen för att byta vinterdäck mot sommardäck drar igång. Han verkade riktigt chockad när han berättade att polisen bara stegade in i hans verkstad och tog Reza med sig; iklädd arbetsoverall!

Bengt Germundsson engagerar sig för sin invånare som nu ska förvaras i Gävle i väntan på avvisning till Kabul. Det märks att han berörs av Rezas öde. Ett ensamkommande barn som vill sköta sig, som vill integreras och som vill söka arbete och sedan flera år försörjer sig själv.

Bengt Germundsson säger det han får höra när han är ute på byn: Det är typiskt. Den som sköter sig och gör rätt för sig sparkar man ut, men de som bär sig illa åt det får vara kvar. Jag börjar förstå varför han vann så stort...

Jag kan bara instämma i slutsatsen att Reza och alla andra som har arbete ska stanna. Vem är jag/vi som har rätt att neka en människa som försörjer sig själv att bo var de vill? Det är helt sjukt tänkt. Men det är sossarnas gamla nollsummespel som spökar. Det finns x antal jobb och de ska svenskarna ha först och främst. Och sedan finns det x antal platser som asylsökande och de ska de som har asylskäl ha.

Man kan ju verkligen undra vilken värld vi lever i. Sovjetunionen, Nordvietnam eller Kuba måste ha stått förebild. Det är väl ändå högt på tiden att vi försöker leva i vår tid! Hoppas innerligt att Fredrik Reinfeldt håller med och att vi river taggtråden vid gränserna!

Foto: Bengt Germundsson hämtat från Dagen.

Etiketter: , , , , , , ,

1 Comments:

  • At söndag, 09 mars, 2008, Blogger Magnus Persson said…

    Vi hade ett likannde fall i Laholm för några år sen. En frisör som hade heltidsjobb, men inte fick stanna. En arbetsgivare som inte visste vad som skulle hända istället... Tyvärr hittar jag inte något på nätet, verkar som om det inte finns utlagt.

     

Skicka en kommentar

<< Home