Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, mars 10, 2008

Det ska fan vara social ingenjör...

En av Ekots rubriker idag är Dödlig barnsjukdom utrotad med vaccin. Jag blir nyfiken eftersom jag har hört det förut. Det är inte så länge sedan vi glatt utropade detta i Sverige när det gällde tuberkolos.

Mina äldsta barn födda 1978 och 1980 vaccinerades mot tbc. Men när tvillingarna föddes 1983 var faran över och de behövde inte vaccineras. Tbc var utrotad i det fantastiska landet där alla levde i sossarnas idealsamhälle med bra bostäder och barnavårdscentraler.

Just nu pågår en reklamkampanj i teve för Hjärt-Lungfonden, där denna lögn upprepas flera gånger varje kväll. Ändå borde väl de flesta veta att det inte är sant.

Samtidigt som vi utropade tbc som utrotad började vi resa mer, nationsgränserna luckrades upp och globaliseringen låg redan i vaggan. Det borde väl inte vara så svårt för myndigheterna att förutse utvecklingen. Sjukdomar är statslösa, känner inga gränser och är inte rasistiska och diskriminerar ingen.

Denna gång gäller rubriken en variant av hjärnhinneinflammation som med hjälp av ett vaccinationsprogram för barn anses utrotad i Uganda. Undrar hur det ser ut om tjugo år. Är den sjukdomen lika levande i Uganda då som tbc är i Sverige idag?

Det ska fan vara social ingenjör...

Etiketter: , , , ,