Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, mars 09, 2008

Lärarförbundets ordförande försvarar diskriminering av invandrarflickor i den svenska grundskolan

Inte förrän nu har jag haft tid att lyssna på Nyamko Sabuni i Studio Ett. Det är sanslöst att en sådan självklar uppfattning som att alla elever ska följa läroplanen, har lyckats uppröra så många. Det kan möjligen bero på rubriksättare som jättegärna spetsar till det.

I en artikel på DN Debatt presenterar utbildningsministern och folkpartiledaren Jan Björklund, integrationsminister Nyamko Sabuni och folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag, ett förslag som innebär att rätten till befrielse från vissa lektioner ska avskaffas.
Det är orimligt att den regel om befrielse från obligatorisk undervisning som var tänkt för undantagsfall innebär att mer än var fjärde utlandsfödd flicka inte deltar i viktiga undervisningsmoment i skolan. Att föräldrar har en annan åsikt än läroplanen om vad barnen ska lära sig innebär inte att de ska kunna förvägra eleverna viss undervisning.
Detta tvistas av rubriksättaren till att liberala politiker vill: "Tvinga invandrarflickor att delta i sexundervisning"

Det är väl knappast märkligt att förslaget uppfattas som något helt annat än ett rättviseförslag med den typen av budskap. Jag anser att det är ett bra sätt att säkerställa alla elevers rättighet till skolundervisning i enlighet med den lagstadgade skolplikten. Som det nu fungerar så är det en gigantisk strukturell diskrimering av främst invandrarflickor, men även invandrarpojkar, som förekommer i skolan.

Och det sitter Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preiz och försvarar i Studio Ett!

Etiketter: , , ,