Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, februari 14, 2008

Vräkning av barnfamilj tacksam dramaturgi för svt

Teve är ett fantastiskt medium när man vill dramatisera vardagliga händelser. I Rapport fick vi följa den fruktansvärda processen av en vräkning av en barnfamilj.

En ensamstående fembarnsmamma har en hyresskuld om drygt 3 000 kronor och barnens pappa kommer till undsättning.

Myndigheterna ska flytta barnen till en jourlägenhet i centrala Uppsala, men de går ju i skolan här i Sävja. Senare ska barnen flyttas från jourlägenheten till ytterligare ett nytt boende, säger barnens pappa till UNT enligt Expressen.

Det verkar ju otroligt hjärtskärande och jag förstår att Rapport passar på tillfället att utnyttja händelsen. Det är som vilket såpamanus som helst. En stackars ensamstående fembarnsmamma, dessutom av utländsk härkomst. Hon och hennes stackars oskyldiga barn ska kastas ut från sitt hem av polis och kronofogde för att det stora rika elaka kommunala bostadsföretaget vill ha 3 089 kronor till av henne. En spottstyver i deras bokföring.

Men jag har arbetat på ett bostadsföretag och vet hur man hanterade störningsärenden. Eftersom det är nästintill omöjligt att vräka någon även om samtliga grannar ringer störningsjouren varje natt, så lägger man de hyresgästerna på bevakning. En krona i skuld eller inbetald hyra en timme för sent är grund för uppsägning. Och då kan man driva ärendet i hyresnämnden och alla grannar pustar ut och sover ut!

Därav kan jag sluta mig till att det är den typen av ärende vi har att göra med här. Och det känner jag alltför väl till. I Malmö bodde jag under en fembarnsfamilj av utländsk härkomst. Det var tyst mellan kl 04.00 och 06.00; men i övrigt fanns det inte en chans att undgå barnens hockeyspelande inomhus. Något som vidimerades av vaktmästaren som inte kunde förstå hur alla skadorna i lägenheten tillkommit.

När jag gick upp för att prata med dem, öppnade barnen. Mamman kunde inte ett ord svenska och när jag frågade efter deras pappa så berättade den äldsta flickan att de var skilda. Mamman nickade instämmande när hon översatte.

Men pappan var där varje dag ändå. Och hans bil stod parkerad på gatan utanför huset dygnet om. Efter ett tag fick vi förfrågningar från myndigheter om han var i lägenheten eller inte. Det var nämligen så att mamman som ensamstående hade hyra betald, underhållsstöd för 5 barn, barnbidrag för 5 barn samt flerbarnstillägg och socialbidrag. Dessutom barnomsorg till de små barnen som inte börjat skolan än. Mannen var arbetslös och kunde inte bidra till sina barns försörjning så han hade sin hyra betald plus socialbidrag.

Men hon blev inte vräkt. Istället flyttade alla grannar därifrån; inklusive jag själv. Vi stod helt enkelt inte ut. Så allt är kanske inte som det ser ut, även om den tragiska händelsen gjorde sig bra i teve.

Etiketter: , , , , , ,

1 Comments:

  • At tisdag, 13 maj, 2008, Blogger rolfnilsson2001 said…

    I förra veckan fick till slut våra beslutsfattare uppgifter från Socialstyrelsen och Kronofogdemyndigheten att 239 barn blivit vräkta bara i år. Det är anmärkningsvärt att det ska behöva ta över fyra månader för våra beslutsfattare att få vetskap om de barnfamiljer som nästan dagligen vräks i detta land. Bara i år har alltså 239 barn + föräldrar blivit vräkta från sina hem under den regering som gick till val med ”Inga barn ska vräkas från sina hem”. Alla dessa familjetragedier som skett ser nu oppositionen en chans att vinna politiska poäng, så vänsterpartiet föreslår nu att man inte ska kunna vräka barnfamiljer utan att ha en god bostad som de kan flytta till. Hur ska detta gå till utan att familjen blir vräkt från sitt hem? Och vad menas med god bostad om inte den dessa människor bodde i innan inte gör det? Det är lätt att förstå oppositionens lågmälda och intetsägande argument när det under deras egen regerings två sista mandatperioder vräktes mellan 7500-10 000 barn. Ca 85 % av alla dessa vräkningar hade kunnat förhindras med hjälp av sedan länge instiftad lag, med stöd av Jordabalken (1970:994) (JB) 12:44 stycket 4 p1 kan myndigheten åta sig betalningsansvaret för den aktuella bostaden, med det resultatet att vräkningen stoppas, oavsett vilken inställning den aktuella hyresvärden har. Men då varken ansvariga politiker eller tjänstemän törs använda den blir också vräkningarna ett faktum. Istället för att använda våra fattiga människors livsöden för egen vinning i populistiska uttalanden för att vinna politiska poäng, kanske ett autogiro på hyran och stöd i hemmet för att behålla det skulle kunna vara en alternativ lösning till den vidriga människosyn politiker och tjänstemän uppvisar mot våra fattiga medborgare.

    Rolf Nilsson
    Föreningen Stockholms hemlösa

     

Skicka en kommentar

<< Home