Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, februari 12, 2008

Straffskatt på köttbullar

Glöm GI. Nu är det dags för KM! Studio Ett idag handlade om mat, närmare bestämt om kött och mjölk. Men det var ingen ny diet för viktnedgång och förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar eller fetma.

Nej, det handlade istället om ett påstående om att kött- och mjölkproduktionen står för en femtedel av växthusgasutsläppen. En tjänsteman på FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO, Henning Steinfeld, hävdar att boskapssektorn är den främsta huvudorsaken till dagens allvarliga miljöproblem.

Diskussionen handlade om hur vi ska överleva i en värld där konsumtionen av kött och mjölk ökar. Ett förslag var att införa en särskild klimat- och miljöskatt på mjölk och kött.

Jordbruksministern Eskil Erlandsson är en man som har is i magen och inte rusar åstad som vilken populistisk politiskt korrekt politiker som helst. Han tog det lugnt och försökte förklara att det inte är någon enkel fråga utan väldigt komplex. Han menade att det krävde mer forskning innan han kunde tänka sig att införa en: straffskatt på barnfamiljernas köttbullar!

Det var bra sagt Eskil. Jag förstår att gräddsåsen också ligger risigt till, men hur är det med potatisen och lingonsylten. Klarat de sig eller riskerar de också att straffbeskattas?

Etiketter: , , , ,