Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, februari 07, 2008

Resursbrist i sjukvården orsakar inte långa köer

Köerna inom sjukvården är alldeles för långa, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Enligt överenskommelsen om vårdgaranti mellan staten och landstingen/regionerna, får kötiden för patienter som väntar på behandling vara maximalt tre månader. Men fortfarande får de flesta vänta mellan 28 och 40 procent längre tid.

Socialminister Göran Hägglund säger till Ekot att:
Trots (sic!) att landstingen fått 250 miljoner kronor för att korta köerna har det inte haft någon effekt.
Det hade jag inte förväntat mig heller. Min erfarenhet från landstingsvärlden resulterade i en fullständig övertygelse om att sjukvårdens problem inte alls handlar om resursbrist. Enligt alla analyser jag gjort är problemen med skillnaden mellan in-put och out-put helt relaterat till organisatoriskt feltänk samt allvarliga brister i logistik, information och kommunikation.

I Malmöhus läns landsting var det nämligen så att när (s) tog över efter ett val på nittiotalet så upplöstes de pensionsfonder om ett stort antal miljoner och skickades direkt in i vårdapparaten. Inte ett enda läkarbesök tillkom! Och man visste att det inte handlade om mer pengar - utan handlingen att bjuda över är helt och hållet symbolisk.

Det politiska spelet för att slippa erkänna detta faktum är djupt omoraliskt i förhållande till patienterna, anser jag. Organisera sjukvården från patientens och personalens perspektiv. Det har betydligt större möjligheter att ge önskat resultat än lagstiftning.

Etiketter: , , , , ,