Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, december 03, 2007

Olika falla ödets lotter

Efter att Göran Hägglund skrivit på DN Debatt om bensinpriserna, framställs det som att partiet svikit ett av sina vallöften.

Då glömmer man en viktig "liten detalj". Och det är att ett politiskt parti behöver ett stort väljarstöd för att kunna genomföra sin politik. Det är just den detaljen som kallas för röstmaximering i statsvetenskapen. Varje parti måste sträva mot att maximera antalet röster för att kunna genomföra sitt partiprogram och det är en av grunderna i det demokratiska och parlamentariska systemet som vi har. Det är den "lilla detaljen" som gör att väljarna kan påverka politiken.

Eftersom det inte var så många som röstade på kd i valet så har Göran Hägglund heller inte mandat nog att driva igenom sitt partis önskemål. Väljarna är nog inte dummare än att de faktiskt inser det, även om medierna vill framställa det som ett löftesbrott eller en diskrepans mellan vad man sa före valet och det man faktiskt gör efter valet. Olika falla ödets lotter. Väljarna väljer och medierna säljer...

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , ,