Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, augusti 27, 2007

Vilks är en trött gammal farbror

Konstnären Lars Vilks har tecknat profeten Muhammed som en rondellhund. Eftersom tre olika konstutställningar sagt nej till att publicera hans bilder kan man lätt tro att syftet är att provocera och att det var tre fega instutioner som sa nej.

Men efter att Jyllandsposten publicerat karikatyrerna av Muhammed vet vi vad som händer. Därför kan jag inte se det som en provokation utan snarare som ett sätt för Lars Vilks att synas. Han vill förmodligen framstå som en originell, modig och nytänkande konstnär. Men då får han göra något som ingen annan gjort tidigare. Inte plagiera något som redan är gjort och med en förutsägbar reaktion, vilket visade sig idag med en demonstration utanför Nerikes Allehanda i Örebro. Och så börjar karusellen om igen...

Lars Vilks framstår bara som en trött gammal farbror som har problem med kreativiteten och drabbats av "skaparångest". Självklart ska teckningarna kunna publiceras, men någon ny Jörgen Nash blir han, trots Nimis, i alla fall aldrig.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,