Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, juni 18, 2007

Sommarjobb - lek eller allvar?

För många ungdomar är det idag den första dagen på sommarjobbet. Idérikedomen hos kommunerna när det gäller att sysselsätta ungdomarna når nya höjder. Förut var det självklart för de flesta företag att ta in en och annan skolungdom som kunde hjälpa till med enklare sysslor, men kraven har ökat på både ungdomar och företagare.

Numera är de flesta sommarjobb istället en kommunal "snälltjänst" och ses nog inte ens av ungdomarna själva som "riktiga" jobb. Men de börjar bli luttrade och vana vid att bli utsatta för allehanda hjälpinsatser. Ungdomarna ses tyvärr inte som en resurs i samhället utan som objekt att stödja med olika insatser, i hopp om att de ska känna sig vuxna och delaktiga i samhället. En form av konstgjord andning, kan tänkas?

Det senaste påhittet för att "lura" ungdomarna är kommunernas utbildning för ungdomar som vill starta eget företag under sommarlovet. Istället för att rensa rabatter kan de få ett startbidrag om några tusen kronor för att komma igång med företaget.

Jag kan förvisso se en poäng med projektet. Tröskeln för att starta eget senare i livet sjunker troligtvis om man provat på det innan, men samtidigt undrar jag hur pass realistisk situationen är egentligen.

Sveriges Radio rapporterar om Fredrik Gernandt Segerby i Ystad som ska starta eget i sommar. Han och några kompisar "har en idé om att göra något där de får fotografera och samtidigt tjäna pengar." Hoppas att någon annan än kommunen behöver tjänsten och är beredd att betala för den.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,