Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, juni 04, 2007

Triss i damer i nordvästra Skåne

Jag återkommer till Magdalena Anderssons uttalande i helgen om att kvinnorepresentationen i partiet är usel. Knappt var fjärde av moderaternas kommunalråd är kvinna.

Per Schlingmann konstaterar att i både Malmö och Stockholm är partiets förstanamn kvinnor, men en jämnare könsbalans i övriga landet ser han som en utmaning. Och ja, det är väl det minsta man kan säga.

”Det är dock ’mer undantag än regel’ att länsförbund och föreningar tar jämställdhetsarbetet på allvar. Moderaterna vill av ideologiska skäl inte kvotera valsedlarna efter principen om varannan damernas, som de flesta andra partier gör. Men moderatkvinnorna har slagit fast ett eget mål: minst 40 procent kvinnor på ledande poster år 2010. I en motion inför höstens partistämma, som offentliggörs nästa vecka, vill man att hela partiet ska ställa sig bakom det långtgående kravet.”, skriver Lova Olsson i SvD.

Nu är vi förvisso välförsedda med kvinnor i rollen som ordförande i kommunstyrelsen just här i nordvästra Skåne. Vi har Anette Åkesson i Båstad, Carina Zachau i Örkelljunga och Åsa Herbst i Ängelholm. Fantastiska politiker allihop som säkert kommer att förändra det politiska klimatet i sina respektive kommuner. De representerar inte bara kvinnor, utan snarare varumärket Nya moderaterna. Det vinner partiet på. Problemet är istället att de är nästintill ensamma.

Jag antar att det har sin grund i hur könsfördelningen i nomineringskommittéer och valberedningar ser ut. Gör en intern partiundersökning. Det hade varit otroligt intressant. Inom näringslivet sägs det att män väljer män; det kanske är likadant inom politiken och då borde det vara där man ska börja. Om man menar allvar, alltså.

Att bygga jämställdheten från grunden istället för att räkna de få som nått igenom glastaket skulle kunna vara ett bra tips? Vad säger du om det, Per?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,