Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, april 27, 2007

Kvinnor som utsatts för sexualbrott

Regeringen anser att kvinnor som utsatts för sexualbrott måste tas om hand bättre än vad som görs i dag. Därför har Nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor vid Uppsala universitet, fått i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer, rapporterar Ekot.

Bland annat måste vårdpersonal ha kunskaper om vad kvinnan kan ha utsatts för och ha fungerande rutiner för dokumentation och provtagning. Det finns på vissa ställen i landet. När jag arbetade som politisk sekreterare i Lund 1997 fick jag i uppdrag att utreda frågan. Det fanns just i Lund ett mycket gott samarbete och ömsesidig utbildning av varandra mellan personal inom polisen, sjukvården och socialtjänsten. Tyvärr sa politikerna bara tack och la utredningen till handlingarna. Läs mer på Kvinnofridsportalen.

Min uppfattning är att kunskap finns men det politiska intresset att ta tag i frågan och samordna resurserna har varit lika med noll. Kan hoppas att den nya regeringen verkligen tar tag i det på allvar.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home