Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, mars 26, 2007

Stackars stockholmare och skåningar!

Som skåning blir jag givetvis nyfiken på DN:s rubrik Stockholmare jobbmobbas i Lund. Tidningen berättar om IT-konsulten Magnus Ahlin, som inte fick det jobb han sökte vid Semkon i Lund. Inte på grund av brist på meriter utan på grund av att han hade fel födelseort.

"Stockholmare här nere ses som ett skällsord av många", förklarade den ansvarige chefen Linus Magnusson och vidareutvecklar svaret i Sif-tidningen.
- Det är ingen tvekan om att stockholmare här nere anses som dryga och att de tar stor plats. Mycket snack och lite verkstad, om jag säger så. Där spelar dialekten givetvis en roll.

Linus Magnusson kan, enligt tidningen uttala sig i frågan eftersom han själv är stockholmare. Men faktum är att stockholmare eller 08:or, här nere, symboliserar centralmakten. Och den är inte särskilt väl sedd. Vi skåningar kan inte ens lita på den svenska väderleksrapporten från SMHI, utan vänder oss till Danmarks motsvarighet dmi som har betydligt större känslighet och säkerhet för Skånevädret i sin rapport. Skämt åsido.

Det finns förvisso en ådra av sanning i den skånska synen på stockholmare (läs: svenskar) som översittare, men jag har svårt för att inse att det har praktisk betydelse i arbetslivet. Skåne är väl ganska präglat av ett otal olika idiom, dialekter och språk överhuvudtaget. Det är inte så enkelt att folk från Simrishamn och Lönsboda förstår varandra, i alla fall inte bättre än folk från Lund och Stockholm.

Samtidigt finns det nog fortfarande ända sedan snapphanetiden en viss misstänksamhet mot skåningarna även från centralmaktens sida. Jag kommer aldrig att glömma hur dåvarande inrikesminister Jörgen Andersson (s) vid ett seminarium i Höör 1997 stod och läxade upp skånska socialdemokrater inför bildandet av Region Skåne. Han pekade finger (med hela armen) och varnade församlingen av skånska landstingspolitiker från Malmö stad, Malmöhus läns landsting och Kristianstads läns landsting för att kalla den nya beslutande församlingen för Skåneparlament.
Sverige har bara ett parlament och det finns i Stockholm!
Å andra sidan används begreppet dansk som förklaringsmodell i Småland.

1 Comments:

  • At fredag, 30 mars, 2007, Blogger Robert said…

    Skåne är ju av geografiskt uppenbara skäl väldigt vänligt inställda till EU och den europeiska gemenskapen, och samtidigt är många besatta av en sån där närmast syndikalistisk idé. Inkonsekvens på hög nivå. Så jag kan ändå förstå tanken bakom ett sånt förmynderifingerviftande.

     

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home