Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, mars 24, 2007

Wallmark vill avskaffa presstödet

Igår skrev min chef från tiden som krönikör på Nordvästra Skånes Tidningar en artikel om presstöd & reklamskatt på DN Debatt. Hans Wallmark arbetade som politisk chefredaktör på NST när han blev kommunalråd i Ängelholm. Efter moderaternas valframgångar 2006 blev han invald i riksdagen och sitter numera kulturutskottet. Tillsammans med före detta chefredaktören för Svenska Dagbladet, Mats Johansson kräver han nu en avveckling av presstödet och slopande av reklamskatt.

Som orsak till förslaget anges att EU-kommissionen i Bryssel har tröttnat. Det pågår därför en allmän översyn för att analysera samstämmigheten mellan presstödet och de EU-gemensamma regelverken för en fri ekonomi utan snedvridande och diskriminerande statliga stöd.

Jag håller med Hans om att presstöd och reklamskatt inte är tidsenliga. Idag finns många alternativa medier till lokaltidningen. Inte minst Internet och bloggarna. Presstödet är fullständigt förlegat och har varit det en lång tid. Ett konserverande system hindrar förändring och utveckling. Och detta är bara ett stödsystem som lever kvar i förra och förförra århundradet. Vad finns det mer?

Jag undrar bara över två saker, Hans: Varför är inte chefredaktör Rolf K Nilsson från Gotlands Allehanda en av undertecknarna? Och varför kan man inte lägga förslaget utan att göra EU ansvarigt?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

3 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home