Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, mars 18, 2007

Anette är inte bara moderat

Fick ett mejl från min vän Anette Åkesson idag. Vi träffades senast i Örebro på rikskonferensen och där hade hon blivit intervjuad av Svenska Dagbladet om moderaternas kvinnosatsning.
Bort med gubbarna och in med de unga kvinnorna, gärna från offentlig sektor. Så ska moderaterna säkra fortsatta framgångar i nästa val. Partisekreterare Per Schlingmann öppnade moderaternas kommundagar med nära 1800 lokala och regionala politiker på plats i Örebro med att lägga ut de viktigaste uppgifterna för partiet, skriver SvD i ingressen.
–Vi får aldrig glömma att det var de nya moderaterna som vann valet. Trots det har vi fortfarande svårt att locka till oss kvinnorna. De är alldeles för dåligt representerade bland våra väljare och bland våra förtroendevalda. Vi når inte fram till kvinnorna inom sjukvården och omsorgen. Där måste vi lära oss att komma ut genom att satsa på ett starkare lokalt ledarskap, säger Per Schlingmann till SvD. Han vill öka antalet kvinnor på valsedlarna 2010 och att man i kommunerna anställer fler kvinnliga chefer.

Detta ber Fredrik Mellgren från Svenska Dagbladet Anette att kommentera. Hon personifierar det Per Schlingman och Fredrik Reinfeldt efterlyser. Anette är nämligen inte bara moderat, hon är ung kvinna och kommunalråd i Båstad också.

–Vi gjorde ett bra jobb, men vi har fortfarande alldeles för få kvinnor med i politiken, säger hon och hänvisar till en kartläggning som MQ gjort i Skåne. På moderaternas kommunala valsedlar fanns 2006 i genomsnitt 2,5 kvinnor bland de tio översta namnen.

- För att locka till oss kvinnor måste vi ut och bry oss om deras vardagsproblem, även i en offentlig sektor där socialdemokraterna skrämt dem. Vi måste hitta nya mötesplatser, visa på kvinnliga förebilder och sedan hjälpa och stötta dem när de vill in i politiken, säger Anette Åkesson till SvD.

Bra sagt Anette! Det var precis det vi talade om när vi träffades för ett år sedan. Då var partiet inte riktigt moget för den satsningen, men nu har alla insett vikten av kvinnornas röster. Vi var bara ute lite för tidigt, men nu är det tid att plocka fram anteckningarna du mejlade mig. Vi ses om lite drygt en månad och spånar vidare...

Vill du läsa artikeln M satsar på unga kvinnor i sin helhet så finns den här.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan!

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home