Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, mars 14, 2007

Stafett mot våldtäkt

Idag överlämnar uppropet Stafett mot våldtäkt 20 000 namnunderskrifter till justitieminister Beatrice Ask. Några av de kvinnor som skrivit under uppropet härifrån är Ingela, som blev våldtagen i centrala Ängelholm för snart ett år sedan, och jag. Har du?

Radions Studio Ett tog upp nyheten och ställde frågan om hur man ska kunna hitta konkreta lösningar för att motverka och förebygga våldtäkter. I samtal med Katarina Wennstam, vars bok SMUTS jag just läser, försökte man reda ut en del frågetecken. Men det finns inga enkla svar. Rationella frågor kan ställas av män, men svaren från utsatta kvinnor emanerar sällan från det rationella planet. Diskrepans mellan fråga och svar kan därför uppfattas som fullständigt obegriplig.

Justitieminister Beatrice Ask var självklart med vid seminariet, ”Om kränkta män som våldtar och våldtagna kvinnor som kränks.”, idag. För Ingelas och alla andra kvinnors skull, hoppas jag innerligt att kvinnors vardag och verklighet tas på allvar i regeringen.

Om man från regeringshåll dessutom verkligen gör något konkret som får kvinnor att känna sig sedda och bekräftade i sin vardagliga rädsla så är en stor del av den kvinnliga friheten återerövrad.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home