Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, januari 16, 2007

Freivalds beslagen med lögn

Via TV 3 – UPDATE fick jag vid midnatt besked på att Sveriges före detta utrikesminister Leila Freivalds brev ljugit på ytterligare en punkt. Förra våren uppstod ett rykte om att Laila Freivalds skrivit ett brev till Jemens utrikesminister i krisen kring Muhammedteckningarna, något som hennes pressekreterare förnekade bland annat i en intervju i Dagens Nyheter. Brevet hittades heller aldrig, varför det föll i glömska.

Men tack vare sanningssökande journalister på tidningen Riksdag & Departement har "icke-existerande brevet från Utrikesdepartementet" hittats. De publicerar brevet i pdf-format på sin hemsida.

Enligt Riksdag & Departement sändes brevets underlaget till brevet till den svenska ambassaden i Riyadh och utskrivet på ambassadens brevpapper sänds det med följebrev till Jemens utrikesminister.

Brevet är daterat i Stockholm samma dag som Sverigedemokraternas hemsida stängdes ner av SÄPO och Leila Freivalds närmaste medarbetare, som det hette. Detta agerande kommenterar jag i följande inlägg Sverigedemokraternas nättidning och Det hade jag ingen aaaning om.

Rikdsdag & Departements nätupplaga beskriver innehållet i Leila Freivalds brev:
Hon ber å Sveriges vägnar om ursäkt för att det finns extremistiska grupper som utnyttjar yttrandefriheten för att såra och skada andra. Hon förklarar också att hon alltid och under alla omständigheter kommer att försvara yttrandefriheten, utom i det här fallet, "from this manifestation I disassociate myself" skriver utrikesministern. Freivalds fortsätter och förklarar att "vi tar frågan på största allvar". Med "vi" menar utrikesministern inte bara regeringen utan förklarar att såväl polis som "Swedens Attorney General", justitiekanslern, noggrant följer fallet.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home