Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, september 14, 2006

Sossarnas strategiska miss

Ett pass i valstugan och därefter ytterligare några timmar i 100-timmars kampanjen. Fantastiskt gensvar. De allra flesta skolungdomar kommer för att hämta "Jag vill också byta statsminister"-knappar. Tyvärr tog de slut idag och det finns tydligen inte fler att beställa.

Sedan delade vi ut blå Gerbera på gågatan strax invid Stortorget. Vi blev väldigt väl mottagna. Jag har aldrig någonsin tidigare varit med om ett sånt positivt gensvar på en politisk kampanj. Det bidrar till min tro på seger för Alliansen på söndag.

Göran Perssons korta stubin och dåliga humör när han inte får vara störst, bäst och vackrast är ingen hit för hans parti. Han är ingen röstmagnet. Tvärtom har Göran Persson istället visat sig vara ett stort sänke för sossarna. Och SAP har ju satsat allt på Göran Persson, hans bild pryder varje broschyr och annons.

Göran Perssons visade tydligt i debatten att han målat in sig i en hörna. Det var en strategisk miss att gå till val på att det går bra för Sverige. När väljarna inte känner igen sig i beskrivningen utan önskar förändringar och förbättringar kan man inte rösta på någon som tycker att allt är bra som det är och allt ska fortsätta som nu.