Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, maj 31, 2006

Kvotering av kvinnor i styrelser

Det blir färre och färre kvinnor på de ledande posterna i näringslivet, visar SNS senaste undersökning. Jämställdhetsminister Jens Orback säger att om företagen inte blir mer jämställda kan det bli aktuellt med kvotering i styrelser. En viktig upplysning i sammanhanget är att jämställdhetsministerns kusin, Sven-Olov Orback, var ordförande i styrelsen för Noaks Ark Malmöhus under en del av den period som jag var anställd som verksamhetschef för organisationen.

- Vi har beställt en utredning som ska titta på möjlig kvotering. Kan inte näringslivet ta ansvaret själva, tvingas staten in. Vi kan inte sitta med armarna i kors och se hur kvinnor blir diskriminerade, säger Jens Orback.

Vilken insikt! Har socialdemokraterna gjort något annat än att sitta med armarna i kors sedan 1921? Nej, inget konkret. Men att tillsätta en utredning signalerar handlingskraft är en viktig del i den symboliska politiska styrningen.

- Det handlar om att öppna upp kvinnors expertområden, vård, omsorg och tjänstesektor, som det idag ligger en död hand över, där man har satt stopplagar i stället för startlagar, säger centerns Annika Qarlsson. Och hon säger det som jag och många kvinnor sagt tidigare och fortfarande hoppas på. Det kan bli verklighet om vi får en ny regering i höst.

Vi kvinnor vill ha samma möjligheter som män att utnyttja våra specifika kunskaper, kompetenser och erfarenheter. Vi vill inte ha särskilt stöd för att vi är kvinnor. Det enda vi kräver är samma förutsättningar som männen har. Det är enkelt, tycker jag. Och borde vara självklart. Om man nu verkligen menar något med allt prat om kvinnors och mäns lika värde.

2 Comments:

  • At torsdag, 01 juni, 2006, Anonymous Anonym said…

    Jag tror inte på alliansen startlagar för att öppna upp kvinnors expertområden, vård, omsorg och tjänstesektor.

    På vilket sätt skulle det bli bättre för oss kvinnor? Alla kan eller vill inte driva företag. Och om man skulle starta upp ett företag inom vård och omsorgen så kommer man troligtvis förlora på sikt där den starke vinner i alla upphandling. Då blir de stora företagen såsom Carema m.fl. som tar över verksamheten.

    Sen kan ställa sig frågan; Varför ska vi endast arbeta inom våra inom "de könsfördelade expertområde" vård och omsorg? Kan vi inte karriär i andra branscher?

     
  • At torsdag, 01 juni, 2006, Blogger Christina Linnea said…

    Till Elin. Jag håller med dig om att alla inte varken kan eller vill driva företag, men det skulle blir fler alternativa arbetsgivare att välja mellan och det brukar leda från monopol till marknad och det brukar leda till konkurrens och det brukar leda till högre löner. Om vi vill göra karriär inom andra områden finns den möjligheten redan idag.

    Till the source. Orback och regeringen har redan drivit igenom alldeles för mycket särlagstiftning och kategoriserat oss människor i olika grupper - många fler än vad du räknar upp har ombudsmän. Det är snart bara undantaget som bekräftar regeln. Vi bloggare borde t ex ha en egen ombudsman, särlagstiftning och kvotering och sedan har vi alla bloggläsare och bloggkommentatorer och hur gör vi med de som tillhör icke-uteslutande kategorier...Vi har en grundlag och om vi använt den och haft en dömande instans så hade mycket av alla konstruerade problem försvunnit...

     

Skicka en kommentar

<< Home