Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, maj 23, 2006

Bättre arbetslös än rådlös







Nära hundra anställda svenskar på danska Öresundsfärjor riskerar stora skatteskulder på grund av att skattelagstiftingen mellan Skåne (läs Sverige) och Danmark inte är harmonierad. Det kan handla om oerhörda summor för den enskilde arbetande medborgaren.

En anställd på HH-Ferries som har jobbat där sedan 2001 fick nu ett brev från skattemyndigheten som säger att han kommer att krävas på ett par hundra tusen kronor i utebliven skatt. Hans arbetsgivare har betalt ut en låg nettolön och någon avsättning för skatt och sociala avgifter har inte gjorts i enlighet med gällande lagstiftning i Danmark. Men det undantaget gäller inte om man är svensk medborgare - då ska man betala svensk skatt på den danska nettolönen.

Eftersom vi uppmanas att söka jobb i Danmark, där till och med ungdomar lätt kan få ett jobb, så trodde jag att det skulle löna sig bättre att ta ett jobb i Danmark än att vara arbetslös i Sverige. Men så var det inte, sa en av tjejerna som intervjuades i Sydnytt tidigare ikväll.

Och jag kan bara instämma i tanken om att det borde löna sig bättre för henne att arbeta, om så i Danmark, än att vara arbetslös i Sverige. Det låter som en floskel men tyvärr är det inte så.

Tiden är sedan länge mogen för att låta skattelagstiftningen utgå från medborgaren och inte från nationen. Gårdagens gränsgångaravtal är helt out of date. Göran, du vet att din före detta fru Annika och vi andra i Malmö och resten av Skåne redan 1997/98 ansåg att du la dig alldeles för lätt för danskarna då. Det är högt på tiden att du rättar till det misstaget nu, tycker jag. Då vore ju ändå lite förlåtet av det idiotiska gränsgångaravtalet där danskarna stoltserade och svenskarna diskar av notan.

Jag tror inte längre att du och socialdemokraterna är det parti som bryr sig om den lilla människans behov och önskemål. Det verkar vara så illa att du och det så kallade arbetarpartiet helt har tappat bort vem (läs arbetaren) som lagt grunden för vårt samhälle? Det som en gång präglades av ord som rättvisa, jämlikhet och solidaritet. För länge sedan förvisso, men minnet borde väl leva kvar...