Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, maj 29, 2006

Sila mygg och svälja kameler

Husbondens röst, statstelevisionens nyhetsprogram Rapport, avslöjar idag att Gudrun Schyman rest för nästan 600.000 kr av riksdagens pengar för att marknadsföra det nya partiet Feministiskt Initiativ. Kritiken grundar sig på det faktum att hon sitter kvar i riksdagen som politiskt vilde och det försöker man framställa som att hon handlar olagligt.

För att belägga den uppfattningen publicerar Sveriges Television uppgifter om att Gudrun Schyman haft högre resekostnader än den genomsnittlige riksdagsledamoten. I Rapports sändning gräver man ner sig i detaljer om färdmedel och kronor, men glömmer att nämna vissa basala nämnare för tittarens möjlighet att bilda sig en egen uppfattning.

Det är inte olagligt att sitta kvar i riksdagen som s k politisk vilde. Det är inte olagligt att resa runt i Sverige som riksdagsledamot. Det är faktiskt så att de riksdagsmän som inte reser runt för i hela Sverige och jämt är positiva till att åka till minsta lilla byhåla och hålla ett föredrag för de tre som kommer till mötet, betraktas med misstänksamhet av andra riksdagsledamöter. Lata ledamöter som låter andra göra deras arbete och hålla deras tal.

För de som fortfarande tycker att kostnaderna för Gudrun Schymans resor är höga vill jag påminna om att riksdagsledamöternas genomsnittliga resekostnader under 2005 var 210 000 kr, inräknat de som drar på sig sina partikollegors missnöje genom att vägra resor.

Statsministerns närmaste man Lars Danielssons och hans resor kan tjäna som resereferens. Han tog tog lyxklass till Thailand - för 520 000 kronor. Med reguljärflyg hade kostnaden istället varit 20 000 kronor, trots att departementsrådet Helen Eduards, departementssekreterare Daniel Olsson och Anna Karin Eneström vid FN åkte med på statsrådsberedningens bekostnad.

Lars Danielsson har använt regeringsplanet för över 800 000 kronor på mindre än ett halvår. Det kostar 22 000 kronor per timme – exklusive mat och dryck.

Men det är ju skillnad på folk och folk, på män och kvinnor, på kollektiv och självständiga individer…Ändå har Lars Danielsson gjort sig mest känd för att vara ute och cykla!

1 Comments:

  • At tisdag, 30 maj, 2006, Blogger Christina Linnea said…

    Visst är det något fundamentalt fel när det gäller villkor och reglementet för riksdagsledamöter, men det är en annan fråga. Jag tycker att man måste skilja på lagar och värderingar. Så länge man följer lagar och regler är det OK och om vi tycker att det är fel så är det lagar och regler som ska ändras. Inte hoppa på en enskild person med allmänt tyckande. Detta borde journalisterna på Rapport ha tillräcklig kunskap om, och därför ser jag det som ett personligt påhopp på en person som jag absolut inte sympatiserar med eller har sympatiserat med, men som i detta fallet inte gjort något fel. Inte i lagens namn, men väl i moralens. Men det är en annan sak.

     

Skicka en kommentar

<< Home