Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, maj 30, 2006

Vänsterpartiet leder snatteriligan

Vänsterpartister är mest snatteribenägna och kristdemokrater snattar minst. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Ica-Kuriren. Bland vänsterpartisterna uppgav hela 62 procent att de hade snattat, medan kristdemokraterna endast var 14 procent som sade sig ha snattat.

Skillnaden mellan blocken är markant. Regeringen och samarbetspartierna leder snatteriligan stort med hela 40,3 procent. Det ska jämföras med jumbon Allians för Sveriges som inte lyckas komma upp till ens hälften av det; utan stannar på knappa 18,5 procent.

I artikeln kommenteras resultatet av vänsterpartiets informationschef Jenny Lindahl Persson och kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Och svaren är precis de jag väntat mig.

Hon menar att vänsterpartister är låginkomsttagare och utsatta människor och att de är mer kriminella eftersom de inte kan köpa allt de vill ha! Privatmoralen vill hon inte kommentera, men "mer rättvisa borde leda till färre brott”. Kristdemokraterna vill att alla ska göra rätt för sig och inte ta något som tillhör andra. De tycks leva som de lär.

Det tydliggör att begreppet rättvisa har olika innebörd beroende på avsändarens grundläggande värderingar. Den absoluta uppfattningen om att det är fel att snatta, skiljer sig mot den relativa uppfattningen att det är rätt att snatta ibland, "som när det är synd om mig”. Vad svenska folket har för uppfattning får vi förhoppningsvis veta i september.

(Vänsterpartister: 62 procent Socialdemokrater: 30 procent Miljöpartister: 29 procent. Moderater: 25 procent. Folkpartister: 18 procent Centerpartister: 17 procent Kristdemokrater: 14 procent.)

1 Comments:

  • At onsdag, 31 maj, 2006, Blogger Christina Linnea said…

    Håller med dig, underlaget är inte tillräckligt stort för att resultatet ska vara statistikst säkerställt. Det finns dessutom en massa andra faktorer som kan påverka resultatet som inte är bortrensade. Men jag tyckte ändå att det var en intressant undersökning, som väcker en del frågor och funderingar. Inte minst gav den upphov till ett inlägg på min blogg.

     

Skicka en kommentar

<< Home