Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, mars 23, 2006

F!, frihet, förbud

Idag har F! presenterat sitt valmanifest och några av de presenterade punkterna är onekligen intressanta.

– Det kommer rapporter hela tiden som visar på att det är stora löneskillnader, att det till exempel skiljer flera tusen kronor i ingångslön på en del jobb. Vi vet att det skiljer drygt 4 000 i månaden mellan vården och verkstaden och det är inte rimligt att vi har det på det här sättet, säger Gudrun Schyman i Ekot. Jag kan inte annat än att hålla med. Problemformuleringen är korrekt och den känner de flesta kvinnor igen.

F!:s förslag på lösning av problemet är ett skolexempel på socialistisk metod: En arbetsvärderingskommitté ska gå igenom alla yrken och utifrån krav på utbildning och ansvar värdera dem. Värderingen ska visa om arbeten med samma krav också ger samma lön. Personligen har jag oerhört svårt för att politiker ska sitta och värdera tjänster utifrån en godtycklig modell. Men OK! Jag går vidare i F!:s förslag.

När värderingen är gjord ska lönerna ändras under en fyraårsperiod och de arbetsgivare som inte genomför löneförändringarna ska kunna drabbas av ett vite och näringsförbud. Det kommer att drabba alla arbetsgivare som har ett diskrimerande förhållningssätt när det gäller löner. Härligt! Det här gillar jag verkligen!

Jag ser fram emot den dagen. Min gissning är att Sveriges 290 kommuner, arton landsting och två regioner kommer att beläggas med näringsförbud. Vilket innebär att vi kvinnor äntligen kan få vår frihet!

Kan bara konstatera att jag har mer gemensamt med Gudrun Schyman än vad jag ens kunde drömma om. Och det var bara på en punkt...