Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, mars 22, 2006

Fia med knuff

Efter Laila Freivalds andra (!) snöpliga slut på ministerkarriären i den socialdemokratiska regeringen har spekulationerna om efterträdare startat.

Mitt tips är att Göran Persson kommer att leka hela havet stormar med sin regering. Det är ju inte bra för HSB om någon minister börjar få grepp om sina frågor, luft under vingarna och flyga fritt. Se t ex Bodström och Pagrotsky. Det är därför troligt att han kommer att spela omgång Fia med knuff och vid dubbelsexor kanske ta in två nya "toppar".

Göran Persson har gjort en poäng av att välja ministrar som är helt otippade. Det kan också tolkas som att om du bara kör lite name-dropping i största allmänhet så kan statsministern inte välja någon av de personerna, eftersom de då inte längre kan betraktas som Dark Horses. Jag dristar mig därför till att föreslå några nya ministerämnen: Erik Fichtelius, Helle Klein och Liza Marklund. (Väljer han Liza får han tre romaner och ett par strumbyxor på köpet.)

Göran Greider, Lotta Gröning och Björn Elmbrandt har nog ingen chans. De gör redan ett fantastiskt gott jobb för socialdemokraterna där de är. Särskilt Björn Elmbrandt som verkligen lägger sig vinn om verka objektiv Public Service-journalist. Han kommer att vara guld värd för Persson ju närmare valet vi kommer.