Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, mars 17, 2006

Säkerhet och statskupp

Är på nya moderaternas kommunala rikskonferens i Jönköping. En fantastiskt välorganiserad rikskonferens; roligt att 1 600 medmoderater från hela landet finns på plats och otroligt att allt fungerar friktionsfritt. Gemensamma programpunkter, pauser och ett seminarieutbud om 55 olika teman; alla med intressanta fokus och kunniga föreläsare

Jag konstaterar att säkerheten på rikskonferensen är väldigt hög. Den tiden när vi i Sverige trodde att vi levde i den bästa av alla världar är sedan länge förbi. Både Säpo och polisen har de senaste dagarna gått ut med att de inför valrörelsen höjer säkerheten på olika sätt, och även innefattar enskilda individer i hotbildsanalysen. De nya moderaterna och Allians för Sverige har så vitt jag kan bedöma all anledning att höja säkerheten och ompröva hotbilden kontinuerligt.

Enligt min uppfattning har de borgerliga partierna i allmänhet och de nya moderaterna i synnerhet all anledning att höja säkerheten. Marita Ulvskogs tankebanor är dunkla men jag vill ändå försöka att identifiera en möjlig hotbild i valrörelsen. I hennes värld är socialdemokratiska partiet och staten ett; något som vi sett åtskilliga exempel på de senaste månaderna t ex när det gäller informationsdelning. I linje med detta ses de nya moderaternas växande väljarstöd som ett otroligt hot. Även om det är medborgarna själva som röstar fram en borgerlig regering så kommer Marita Ulvskog att se det som en statskupp. Nu tror jag ju inte att sossarnas partisekreterare själv skulle skada de nya moderaterna för att stoppa maktövertagandet. Däremot tror jag att hon kan inspirera vänsterideologiska rättrogna, någon enskild galning eller terroristgrupp som själva betraktar sig som frihetskämpar, att göra en insats för folkets frihet från kapitalismen. Stoppa Allians för Sveriges statskupp! Se upp!

Fredagskvällens buffé med mingel inleddes med ett exotiskt skådespel i eldens och värmens tecken. Symboliskt kunde det ses som en hyllning till kommunalråd Anders Gustâv, som avled i planet på väg till rikskonferensen och väntande hustrun. Fredrik Reinfeldt sa att han personifierade glöden i politiken och vann allas hjärtan, och utlyste en tyst minut. Det är mäktigt när surret från 1 600 människor tystnar i respekt för en vän och hans familj.

Vill du veta mer om mina upplevelser och reflektioner kring rikskonferensen, som t ex oddsen hos Ladbrokes.com för Fredrik som statsminister; strategi, skvaller och sådana spännande saker, så återkom.