Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, mars 19, 2006

Öppna moderater - en hjärtefråga

Sedan några år tillbaka finns Öppna moderater, ett gaynätverk som arbetar för människors lika värde. Att de, till skillnad från alla andra organisationer som arbetar med HBT-frågor, utgår från de moderata grundvärderingarna är tydligt! De delade ut blå hjärtan till alla på rikskonferensen. ”Öppna moderater tror inte att man kan lagstifta bort fördomar och negativa attityder i samhället(…)Nyckeln till en förändring i samhället är öppenhet och information – inte särlagstiftningar. Därför säger Öppna moderater nej till hetslagstiftningen(…) Vi menar att det istället bör framgå av Regeringsformen att all diskriminering i Sverige är förbjudet – oavsett vem eller vilka som drabbas!” Jag instämmer. Men vill man framstå som politiskt korrrekt utan förpliktelser eller implementeringsproblem så är symbolpolitik i form av särlagstiftning ett säkert kort.

P J Anders Linder och Peter J Olsson sågs också bland besökarna i mässhallarna och vid en monter träffade jag Ulrika Karlsson, redaktör för Svensk Tidskrift. Passade på att prenumerera på deras nyhetsbrev. Vid lunchen delade jag bord med Rolf K Nilsson från Gotlands Allehanda.

Lite skvaller från fredagskvällens mingel: Alla var där! Fredrik fotograferades med flickor (återkommer med foto), Sven-Otto Littorin hängde i baren en stund liksom Gunilla Carlsson. Populära var Ulf Adelsson, något så ovanligt som en politiker med humor och självdistans, och hans hustru Lena. Mikael Odenberg, Ana Ibrisagic, Tove Lifvendahl och Maria Borelius sågs i vimlet. Maria Borelius kandiderar förresten till kommunfullmäktige för nya moderaterna.

Av de två ängelholmarna i partistyrelsen var bara Pia Kinhult på plats; Hans Wallmark missade minglet för han skulle hem och inviga Rögles nya ishall. Hans är fena på att klippa band; till och med skickligare än Ilmar Reepalu och Bengt Holgersson. De skånska riksdagsledamöterna, regionpolitikerna och kommunalpolitikerna utgjorde en bra bas för mingelaftonen. För mig som tidigare arbetat som politisk sekreterare i Region Skåne (dock inte för moderaterna) och bott i Malmö, var det särskilt kul att träffa gamla vänner. Speciellt Henrik Hammar (ja, han är bror till KG och Anna-Karin) och Carl Sonesson (Presilldent i Skånska Sillaakademien). Tack för receptet på sillatårtan, Calle.

Senare på kvällen var de minglande muf:arna i klar majoritet. Trots nysatsningen på seniorer.