Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, mars 15, 2006

Alla djur är lika

Lyssnade som vanligt på P 1 – morgon och ekot idag. Sällan har det socialdemokratiska Sveriges sociala välfärdspolitik skildrats så starkt på sextio sekunder. Först rubriken Äldre får dåligt med mat. De får inte alltid nog med mat och inte på rätt tider. Länsstyrelsen granskade mat och måltidssituationerna på flera äldreboenden förra året och konstaterar att det händer att maten på boenden eller i hemtjänsten inte räcker till. Det går för lång tid mellan måltiden på eftermiddagen/kvällen tills frukosten serveras. Nattfastan ska inte överstiga 10-11 timmar, men det kan gå 15-17 timmar!

Nästa rubrik Dyra mediciner mot reumatism. En miljon svenskar lider av av reumatism. Nya läkemedel har revolutionerat vården de senaste åren och många sjukskrivna har börjat arbeta igen. Men medicinerna är mycket dyra, så det beror på var du bor om du får behandling.

Slutligen rubriken Steens pension dyr trots omförhandling. De senaste veckorna har det ju framkommit visat sig att cheferna i statliga bolag kostar bolagen mycket pengar. Dessutom har det också visat sig att de statliga bolagen inte heller följer de regler staten har satt upp när det gäller pensioner.

Socialdemokraternas partiordförande och Sveriges statsminister Göran Perssons lagvigda hustru tillika vd i Systembolagets, Anitra Steen kan kosta företaget ca 55 miljoner kronor. Anitra Steens avtal ger henne möjlighet att gå i pension vid 60 års ålder och då får hon 70 % av den lön hon hade 2001, knappt 1,7 miljoner kronor.

Medalj är inget för kvinnor – de skymmer bara bysten! Hellre en patron med 20 000 kor och en herrgård som är tillräckligt stor. Men först en rejäl pension!


”Vi socialdemokrater säger nej till ökad otrygghet, lönedumpning, nedmontering av socialförsäkringarna och den svenska modellen.” sa Mikael Geraldsson (s) i sin insändare i HD/NST den 13 mars 2006.

- Den svenska modellen som socialdemokraterna i Sverige värnar och försöker skydda mot den nedmontering som de inbillar sig att Allians för Sverige ska genomföra, bygger i grunden på ett motto från min roman Djurfarmen: Alla djur är lika. Men en del djur är mer lika än andra. Men sedan har de gjort ett specifikt svensk/sovjetiskt tillägg: och den djuriska socialdemokratiska eliten är jämlikast, sa George Orwell. Det kom jag aldrig på, synd.

- Jag säger ingenting, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

- Talande tystnad säger allt, sa Cicero.

- Fy fan för socialdemokratisk dubbelmoral och svägerskepolitik! säger jag. Vad säger du?

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home