Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, september 23, 2009

Segraren skriver historien...

Det är segraren som skriver historien, brukar det heta. Lars Ohly lär därmed ha utsett sig som segrare när han i en debattartikel med rubriken Ditt parti orsakade krisen, Reinfeldt skyller den ekonomiska krisen på moderaterna.
När dammet skingrades efter 80-talets avregleringshysteri stod vi utan skydd mot finansvalparnas spekulation.
Det är märkligt vad minnet är kort hos somliga. Sverige hade vid tiden för avregleringen av finansmarknaden en socialdemokratisk minoritetsregering under ledning av Ingvar Carlsson. I efterhand har både Kjell-Olof Feldt och hans medarbetare Klas Eklund konstaterat att de inte hade förväntat sig de konsekvenser som sedan följde.

Men det är knappast så att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kan beskyllas för att ha orsakat varken den ekonomiska krisen i slutet av 80-talet och början av 90-talet, eller den globala ekonomiska krisen som vi nu genomlever.

Lars Ohly - man ska vara försiktig med att skriva historia i nutid...och ta ut segrar i förskott.

Men samtidigt är det är faktiskt riktigt skrattretande att en partiledare för ett mycket litet kommunistparti i ett mycket litet land, har sådan respekt och tilltro till ett större parti, Nya moderaterna och dess partiledare och finansminister, att han tror att de lyckats få stora världsbanker på fall och intervenerat i de förenta staternas ekonomin...

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home