Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, augusti 17, 2009

Moderaterna har en hemläxa att göra

En stor eloge till Magdalena Andersson och m-kvinnornas styrelse som vågar ta bladet ur munnen och visa hur dåligt moderaterna som parti tar tillvara medlemmarnas kompetens!

Det moderata kvinnoförbundet har gett en manlig (sic!) forskare i uppdrag att ta fram ett jämställdhetbokslut, som SvD skriver om.
På lokal nivå är läget ”illa” , konstaterar Magdalena Andersson, ordförande för M-kvinnor, och ”det duger inte att leta ursäkter”.

– Vi har stor anledning att gå hem och rannsaka oss själva, göra våra hemläxor, säger hon.
Och oj vad rätt hon har! Här i Ängelholm är vi snart tillräckligt många moderata kvinnor som lämnat partiet lokalt men fortfarande är moderater att vi kan bilda en egen förening och sätta upp en ren moderat kvinnolista i valet 2010.
Vill Moderaterna vara ett brett parti som gör anspråk på att representera hela befolkningen återstår mycket att göra, enligt Magdalena Andersson.
Faktum är att om moderaterna fått samma procentandel av kvinnornas röster som vi fick männens så hade moderaterna varit det i särklass enskilt största partiet. Och med en bättre insikt inom partiet om kvinnors vardag hade vi lätt kunnat lyfta de frågorna och fått kvinnor att våga byta blocktillhörighet.
Statsvetaren Katarina Barrling Hermansson, som forskat om partikulturer, menar att partiernas rekrytering påverkas av deras normer.

– Moderaterna tenderade att högre värdera egenskaper som man ofta förknippar med män, säger hon.

– Det finns något i kulturen som missgynnar kvinnor i Moderaterna jämfört med andra partier.
Men å andra sidan vet jag att man inom statsvetenskaplig forskning räknar med att det tar tre generationer innan kultur och därmed värderingar har implementerats hos gräsrötterna.

Magdalenas förhoppning om att när lokalpolitikerna får se hur illa det ser ut i den egna kommunen, så kommer de att jobba hårt för att slippa vara sämst av alla, tror jag tyvärr inte på.

Vi måste börja det arbetet med att byta nomineringskommittéerna. De består oftast av män och män väljer män, det vet vi. Kvinnor väljer också gärna män. Vi kvinnor måste lära oss att bli medsystrar och sluta vara motsystrar. Jag är övertygad om att vi kvinnor håller ihop, nätverkar och stödjer varandra så försvinner det så kallade glastaket.

Vi skulle kanske starta en "Moderata kvinnor stödjer moderata kvinnor"-rörelse?

Läs hela jämställdhetsbokslutet här

Etiketter: , , , ,