Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, september 07, 2009

Nedläggningshotat räddningsvärn hotar och förtalar politiker!

Det har länge varit en debatt kring brandvärnen i Ängelholm. Varje gång förslaget kommit på tal vid moderaternas gruppmöten har frågan slutat med att de ska få vara kvar. Detta trots att det inte finns någon möjlighet att lagligt låta dem ha kvar den typen av tjänst som de sedan länge tillhandahållit.

Värst har räddningsvärnet i Vejbystrand kämpat emot förändringen. En av räddningsvärnets mannar stod i sin uniform utanför den lokala ICA-butiken och samlade in över tusen namn för sitt värn. Det är denna namnlista som nu ligger bakom att Ängelholmsmoderaterna inte heller nu tycks ta ställning för nedläggning. Trots att alla rationella argument talar för detta.

För ett tag sedan skrev hd.se om Vejbyvärnets nya utspel:Räddningsvärn vill jobba gratis
Räddningsvärnet i Vejbystrand kommer med ett erbjudande som kan underlätta kommunens jakt på besparingar: Värnets mannar lovar att ställa upp gratis – på villkoret att de alarmeras på samtliga larmtyper i deras område.
Nu är det ju så att det inte finns något som heter gratis. Och inte i detta fallet heller. De har lokal, brandbil, materiel och ska genomgå 16 timmars utbildning varje år för att få lov att rycka ut. Detta betalas av skattemedel och är således inte gratis. Dessutom får de inte rycka ut när de tycker utan endast när räddningschefen beordrar. Om de är först på plats får de inte göra något förrän räddningsledaren inställt sig. Och då är det i princip två typer av larm där de får delta som värn; om man undantar att de precis som alla andra medmänniskor har en skyldighet att hjälpa.

Nåväl, nog om detta. Vad värre är deras metoder att försöka få sin vilja igenom. I kommentarerna till artikeln figurerar fem olika signaturer som anser att Vejbyvärnet ska vara kvar. Jag kan konstatera att G.S Moderat och Magnarp är samma person, samt att Vejbybo, Skatte betalare i Vejbystrand och Kalle Karlsson är samma person.

Jag skrev först detta i en kommentar till artikeln varpå den anmäldes och plockades bort. Därefter skrev jag en ny kommentar där jag bara tog upp G.S Moderat och Magnarp. Den blev inte anmäld och ligger fortfarande kvar.

En kommentar av Kalle Karlsson föranledde mig att polisanmäla denna för förtal. Tidningen plockade bort kommentaren men den finns sparad och är skickad till polisen, som skickat ärendet vidare till åtal.

Genom detta fick jag besked om att Kalle Karlsson angett en fiktiv person och således är anonym även för tidningen. Varken namn, telefonnummer eller mejladress finns!

Då tycker jag att det gått för långt! Den som döljer sig bakom signaturen Kalle Karlsson har också anmält kommentarer från lokala politiker för "vilseledande information". En person från värnet har också ringt upp en lokal politiker och framfört hot om denne inte slutar att säga att i kristider måste vi prioritera och då är det inte värnen som finns överst på den listan.

Hot mot politiker är ett hot mot demokratin. Det är ett allvarligt problem som vi måste sätta stopp för. I just detta fallet känns det som om räddningsvärnet i Vejbystrand har tagit hjälp av den sicilianska maffian. Och den typen av metoder bör alla politiker ta avstånd från!

Till räddningsvärnet i Vejbystrand vill jag säga: Ni vinner ingen respekt på detta sättet. Tvärtom. Alla låter sig inte skrämmas till tystnad. Ni får gärna fortsätta leka brandsoldater för min del, men inte för skattepengar! Köp en egen brandbil och börja spela rollspel för era egna pengar. Men ni har kanske inte råd att hålla er med en så dyr hobby?

Mer finns att läsa här.

Etiketter: , , , , ,