Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, december 11, 2008

Regeringens bilstöd en sjunkbomb för de rödgröna

Så kom då en livboj i form av ett bilstödspaket för att hålla svensk fordonsindustri flytande. Vid en presskonferens vid middagstid med näringslivsminister Maud Olofsson och finansminister Anders Borg avslöjade regeringen att man satsar 28 miljarder.

Jag tycker inte om det, men jag förstår det. Av princip gillar jag inte att staten stöttar näringslivet. Det snedvrider oftast marknadens mekanismer och försvårar naturlig konkurrens och utveckling. Det har jag sett både vid TEKO-industrin, varven och satsningen på en ny SAAB-fabrik i Malmö. Massor av skattepengar slängde bokstavligen i sjön för att politiker gick in och försökte förhindra och förhala framtiden.

Men jag förstår att det i detta fallet var regeringens livboj och samtidigt en sjunkbomb för den rödgröna röran. Det vore förenat med politisk död att inte framstå som handlingskraftig när både IF-Metall och Göteborg tror att de står och faller med statens hjälp. Göteborg är och har alltid varit ett starkt kommunist- och sossefäste. Nu har regeringen visat att det går att lita på en borgerlig regering när det blåser upp till storm.

Slutsatsen kan bli att man föredrar den regeringen även i valet 2010 mot bakgrund av "Man vet vad man har, men aldrig vad man får". En svag Mona "Bara Mona" Sahlin och lille Lars framstår knappast som ett par man vill hålla i handen när åskan går. Och att miljöpartiet skulle sitta med i båten är väl ingen tröst för bilindustrin. Valet för göteborgarna står klart.

Etiketter: , , , ,